VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
Franse lof voor ‘d’ Ardennes’
Franse lof voor ‘d’ Ardennes’
deel dit artikel

Onder tal van lofzangen van Franse filmcritici begint ‘d’ Ardennes’, de openingsfilm van de 42e editie van Film Fest Gent vandaag aan zijn commerciële carrière in Frankrijk. 
 

Niets dan lof gelezen over de debuutfilm van Robin Pront die volgens het weekblad ‘L’Express’ als regisseur van een “polar” naar goede voorbeelden keek maar heel goed de rol van het noodlot in een mensenleven weergeeft. Het einde heeft wel veel weg van een stripverhaal, suggereert het weekblad.

Le Monde heeft het over een mix van een angstaanjagende “film noir”, van een bittere familiekroniek en van een bizar sprookje. Maar het heterogene van het verhaal belet niet dat de toeschouwer in wordt meegezogen. A voir, zegt Le Monde. Le Figaro omschrijft ‘d’Ardennes’ als een “thriller sombre et violent” maar bespeurt her en der wat humor.

De gerenommeerde François Forestier begint zijn krachtige kritiek in Le Nouvel Observateur met “Bon sang, quel film!”. En hij eindigt met “un mot résume ce voyage au bout de nuit: puisssance. On en sort secoué !.

Zo hoort u het ook eens van een ander. (R.B.)

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Lavagraphics