VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
Focus op Britse Cinema tijdens het 42e Film Fest Gent
Focus op Britse Cinema tijdens het 42e Film Fest Gent Festival
deel dit artikel

Na een Focus op de Franse film vorig jaar, richt de 42e editie van Film Fest Gent de spotlights op de Britse cinema, die de jongste jaren een echte bloeiperiode doormaakt. Naar aanleiding van deze Focus op British Cinema wil FFGent ook de rijke traditie van de Britse filmmuziek vieren. Vandaar het concert in Muziekcentrum de Bijloke van GREAT BRITISH FILM MUSIC dat een bloemlezing biedt uit het werk van de grote klassieke en hedendaagse filmcomponisten die een blijvende bijdrage hebben geleverd aan de uitstraling en het succes van de Britse cinema.

Nagenoeg alle grote namen uit de Britse filmmuziek passeren de revue, van William Walton tot John Barry, van George Fenton tot Michael Nyman. Hun bekende scores worden begeleid door fragmenten uit toppers uit de Britse cinema, met o.a. Richard III, Henry V, Shakespeare in Love, Far from the Madding Crowd, Murder on the Orient Express, Dangerous Liaisons, Battle of Britain, The Ipcress File, The Knack.

Wat het filmprogramma betreft, krijgt British Cinema een eenmalige aparte sectie met twaalf tot vijftien nieuwe films die toonaangevend zijn voor de dynamiek en diversiteit van de huidige Britse cinema. Nog meer Britse films zitten verspreid over de andere festival secties (Competitie, Galas & Specials, Classics, Out of the Box). Filmmakers uit de U.K. worden uitgenodigd om hun jongste werk aan het festivalpubliek te presenteren. Q & A’s en Director’s Talks vullen het programma aan.

Ook het jaarlijkse filmmuziekseminarie is in grote mate Brits gekleurd. Componisten Stephen Warbeck, Patrick Doyle en George Fenton (vaste componist van Ken Loach) hebben al toegezegd. Andere namen van filmmakers en componisten worden de komende maanden bevestigd.

Meer info over de focus en het concert kan je vinden via deze links:
- Waarom een focus op British Cinema?
- GBFM concert: een muzikale reis door de Britse film.

Het 42e Film Fest Gent loopt van 13 tot en met 24 oktober 2015. Het volledige programma zal op 24 september 2015 bekend gemaakt worden. Het concert Great British Film Music zal op 22 oktober 2015 plaatsvinden in Muziekcentrum de Bijloke in Gent. De muziek zal gebracht worden door Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé. Tickets voor het concert zijn verkrijgbaar via deze link.

Patrick Duynslaegher

Patrick Duynslaegher

Van 1972 tot 2011 was Patrick Duynslaegher filmcriticus voor Knack magazine, waar hij van 2001 tot 2011 hoofdredacteur was. Sinds 2011 is hij artistiek directeur van Film Fest Gent. Hij schreef onder meer voor Sight & Sound, the International Film Guide, Variety en Vrij Nederland. Hij is de auteur van vier boeken, een over André Delvaux’s ‘Woman in a Twilight Garden’, een verzameling reviews, een overzicht van 100 jaar cinema in reviews en een kritische studie over het werk van Martin Scorsese.
 

Beluister de playlist op Spotify

Online communicatie door Lavagraphics