World soundtrack awards
Film-Plateau blaast 20 kaarsjes uit
Film-Plateau blaast 20 kaarsjes uit Filmnieuws
deel dit artikel

Al sinds 1997 lokt Film-Plateau de Gentse studenten met talloze filmklassiekers naar de cinema. De universitaire filmclub werd dan ook vernoemd naar Gents hoogleraar natuurkunde Joseph Plateau die met zijn fenakistiscoop een belangrijke bijdrage leverde aan de vroege filmtechnologie. 

Op 5 maart 1997 verzamelden studenten, professoren en cinefielen zich in Paddenhoek 3 voor een wel zeer heuglijke gebeurtenis: de eerste vertoning van de universitaire filmclub. De filmkeuze werd gemaakt door Prof. Em. Etienne Vermeersch en viel op Visconti’s Dood in Venetië (1971). Film-Plateau ruilde ondertussen de filmzaal in de Paddenhoek in voor KASKcinema, maar hun opzet blijft na 20 jaar nog steeds hetzelfde: de canonieke werken uit de filmgeschiedenis dichter bij de student brengen.

Een porseleinen jubileum moet gevierd worden en dat doet Film-Plateau uiteraard met film. In de april en mei staat de liefde voor film en het thema ‘kijken’ centraal en worden stille film The Sheik (24 april), Michael Powells Peeping Tom (2 mei) en Singin’ In The Rain (9 mei) geprogrammeerd.

Bij 20 jaar Film-Plateau hoort natuurlijk ook 20 jaar muzikale begeleiding bij stille films, en dat nog steeds door dezelfde huispianist. Tom Van der Schueren wordt op 25 april dan ook welverdiend in de bloemetjes gezet. Bovendien herneemt hij de begeleiding van zijn debuutfilm bij Film-Plateau: Das Cabinet des Dr. Caligari (1920). Op 16 mei wordt het semester afgesloten met Dood in Venetië, de film waar het 20 jaar geleden allemaal mee begon. 

De vertoningen van Film-Plateau vinden plaats in KASKcinema (Godshuizenlaan 4, 9000 Gent) en beginnen telkens om 20.30 uur.

www.film-plateau.be

Online communicatie door Lavagraphics