World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Kies je dag:
Film Fest Gent en Vooruit lanceren nieuw festival VIDEODROOM: een tiendaags uniek cross-overuniversum van film en muziek
Film Fest Gent en Vooruit lanceren nieuw festival VIDEODROOM: een tiendaags uniek cross-overuniversum van film en muziek Festival
deel dit artikel
Videodroom

Op 10 oktober lanceren Vooruit en Film Fest Gent de eerste editie van VIDEODROOM. Tijdens Film Fest Gent verkennen artiesten en publiek in Vooruit tien dagen lang een nieuw universum op het snijvlak tussen muziek, film en visuals. Filmscores worden herwerkt en bekende filmthema’s en films worden gedeconstrueerd. Ex-Sonic Youth frontman Thurston Moore opent het festival met zijn nieuwe score bij vier kortfilms van experimentele filmmaker Maya Deren.

Tijdens VIDEODROOM laten topmuzikanten live muziek – van herwerkte scores, over unieke improvisaties tot radicale deconstructies van bekende filmthema’s – samenvloeien met films, visuals en projecties. Telkens gaat het om unieke cross-overs die je enkel tijdens VIDEODROOM voorgeschoteld krijgt.

Onder de noemer VIDEODROOM versterken Vooruit en Film Fest Gent hun samenwerking. Tijdens het jaarlijkse Gentse filmfestival in oktober, staat de volledige binnenstad in het teken van cinema. Naast de internationale filmcompetitie, de vele avant-premières en heel wat industry events, is er ook steevast aandacht voor filmmuziek, met als hoogtepunt de uitreiking van de World Soundtrack Awards. Samen met Vooruit trekt Film Fest Gent die lijn door in VIDEODROOM, een volwaardig festival-binnen-het-festival waar kunst op het snijvlak tussen muziek, film en visuals hoogtij viert.

De eerste editie van VIDEODROOM start met een liveconcert van ex-Sonic Youth frontman Thurston Moore in Vooruit. Moore brengt een nieuwe score op gitaar bij vier kortfilms van de Oekraïens-Amerikaanse cineaste Maya Deren. Met haar surreële zwart-witkortfilms was zij één van de belangrijkste experimentele filmmakers uit de jaren 40 en 50. Thurston Moore brengt live scores bij 'Witch Cradle', 'At Land', 'Ritual in Transfigured Time' en Derens magnus opus 'Meshes of the Afternoon'.

Verder op het gevarieerde VIDEODROOM programma:

  • De Londense rapper GAIKA brengt een complete remix in beeld én geluid van 'Akira', de anime-cultfilm van Katsuhiro Otomo.
  • Raveyards (het Gentse audiovisuele electronicacollectief rond Francois de Meyer en Stefan Bracke) zorgt voor een totaalspektakel geïnspireerd op horrorfilms met GHOST: HAUNTED HOUSE. Verschillende bands en solo-artiesten brengen korte sets in video-installaties, geïnspireerd door klassieke horrorfilms als 'House on Haunted Hill' en 'The Haunting' en hun bijbehorende soundtracks. Centrale gast is de zelfverklaarde queer terrorist Christeene Vale, het alter ego van de Texaanse performer Paul Soileau.
  • Journalist-componist Kevin Toma (De Volkskrant) brengt live zijn nieuwe score voor James Whales’ 'Frankenstein', een creatie op piano en synthesizer in combinatie met ingetogen samples en soundscapes.
  • De New Yorkse dj en producer Kilbourne zal de screening van vampierenklassieker 'Blade' (een film met, 20 jaar voor 'Black Panther', een Afro-Amerikaanse superheld als protagonist) voorzien van een mix van sfeervolle ambient en opzwepende gabberhouse.
  • De Zwitsers-Tibetaanse electronica-producer en zangeres Aïsha Devi brengt euforische, gedeconstrueerde, filmische dansmuziek binnen een audiovisuele projectie van de Franse beeldende kunstenaar Emile Barret.

Om het nieuwe tiendaagse programma VIDEODROOM te realiseren, inclusief een hele reeks afterparties, werken Vooruit en Film Fest Gent opnieuw samen met heel wat partners zoals All Eyes On Hip Hop, Springstof, Gouvernement en Slagwerk.

VIDEODROOM: een tiendaags uniek cross-overuniversum van film en muziek
10-19 oktober 2018
Line-up & tickets via www.vooruit.be

Online communicatie door Wisefools