VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
Film Fest Gent eert overleden regisseur Richard Attenborough op 41e editie
Film Fest Gent eert overleden regisseur Richard Attenborough op 41e editie Filmnieuws
deel dit artikel

Brits regisseur, acteur en producent Lord Richard Attenborough is gisteren op 90-jarige leeftijd overleden. Film Fest Gent zal de oscarwinnende regisseur, die het festival verschillende keren bezocht, eren met een vertoning van 'Oh! What a Lovely War' in het kader van 100 jaar Groote Oorlog op de 41e editie. 

“Er zijn weinig of geen films in musicalvorm die de absurditeit van de Eerste Wereldoorlog zo goed verbeelden als 'Oh! What a Lovely War’. Het is daarenboven de eerste film van Attenborough en zijn meest onderschatte en minst bekende, ondanks de enorme sterrenparade. Het is een unieke kans als filmfestival om die film terug te kunnen vertonen.” aldus artistiek directeur Patrick Duynslaegher.

De Engelse regisseur won in 1982 een Academy Award voor de regie van de historische film 'Gandhi'. Het was een van de vele hoogtepunten van een decennialange en veelgeprezen carrière. Attenborough begon in de jaren veertig met acteren. Hij trad onder meer aan in klassiekers als 'The Great Escape' en 'Jurassic Park'. In de jaren zestig regisseerde hij zijn eerste film. De film over de Slag om Arnhem, 'A Bridge Too Far' is ook van zijn hand.  

In 2004 bezocht Richard Attenborough voor de eerste keer Film Fest Gent, waar hij als Unicef-ambassadeur de film 'Cry Freedom' inleidde. In 2007 kwam hij zijn film 'Closing the Ring' voorstellen, waarin hij een liefdesverhaal ten tijde van Pearl Harbour verhaalt.

(foto © Kim Pots)

Film Fest Gent eert overleden regisseur Richard Attenborough op 41e editie

Foto's

Film Fest Gent
Film Fest Gent
Film Fest Gent
Online communicatie door Lavagraphics