VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
Festivalfilm op DVD: Omar
Festivalfilm op DVD: Omar Filmnieuws
deel dit artikel

Goed nieuws voor wie publiekslieveling Omar van de Palestijns-Nederlandse regisseur Hany Abu-Assad mistte. Vanaf 10 april is de film verkrijgbaar op DVD. De film sleepte op het afgelopen 40e Film Fest Gent de ExploreZone Award in de wacht en was één van de concurrenten van The Broken Circle Breakdown bij de Oscars. De tweede nominatie voor Hany Abu-Assad, want ook met zijn debuutfilm Paradise Now viel hem die eer te beurt. 

Omar is gewend om de bewakers van de scheidingsmuur tussen Israël en Palestina te ontwijken om zo aan de andere kant van de muur zijn geheime liefde Nadja en jeugdvrienden Tarek en Amjad op te zoeken. Wanneer zijn vrienden een verzetsdaad plannen tegen het Israëlische leger, loopt de situatie uit de hand en wordt Omar gearresteerd. Hij komt terecht in een kat-en-muisspel met de militaire politie en het wordt duidelijk dat hij voor zijn vrijlating een hoge prijs zal moeten betalen. Zal Omar er in slagen om zijn vrienden, grote liefde en overtuiging trouw te blijven?

Na Paradise Now is dit de tweede film van regisseur Hany Abu-Assad die hij volledig in Palestina draaide. En met deze met Palestijns geld gefinancierde liefdesromance verkeert hij wederom in grote vorm. In de beste traditie van de politieke thrillers van filmmakers als Sydney Pollack gaat zijn aandacht in de eerste plaats naar de mensen en de keuzes die ze maken. Verwacht dus geen zwart-wit politiek pamflet, maar wel een volgens de Amerikaanse pers "multi-layered, touching and wonderfully complex film." De jury van het Filmfestival van Cannes 2013 kende Abu-Assad - geboren in Nazareth maar in 1980 naar Nederland gevlucht - dan ook terecht de speciale juryprijs van de Un Certain Regard-sectie toe. De start van een schitterende carrière. 

Vanaf 10 april is de film beschikbaar op DVD en Blu-Ray.

Festivalfilm op DVD: Omar
Online communicatie door Lavagraphics