World soundtrack awards
 
Felix van Groeningen krijgt doorbraakprijs in Hollywood
Felix van Groeningen krijgt doorbraakprijs in Hollywood Filmnieuws
deel dit artikel

Op de 22ste uitreiking van de Hollywood Film Awards kreeg Felix van Groeningen de Breakthrough Director Award voor ‘Beautiful Boy’, de slotfilm van de jongste editie van Film Fest Gent. Timothée Chalamet kreeg de award voor beste bijrol in de eerste Amerikaanse film van van Groeningen.

Hoewel de Hollywood Film Awards op dezelfde plaats werden uitgereikt als de Golden Globes hebben de HFA’s nog lang niet de glans en de uitstraling van de Globes. Maar Felix van Groeningen bevond zich toch in het gezelschap van onder meer Nicole Kidman, Glenn Close, Hugh Jackman en Damien Chazelle. Hij kreeg zijn doorbraakprijs trouwens van Brad Pitt die met zijn maatschappij Plan B ‘Beautiful Boy’ mee produceerde.

Zalf

Volgens Brad Pitt zijn films als ‘Beautiful Boy’, waarin de onvoorwaardelijke liefde in een familie wordt onderstreept, broodnodig in deze moeilijke tijden. “Welke betere zalf dan hoop bestaat er in tijden waarin gemeenheid luid te horen is”, zei Brad Pitt. Van Groeningen had het eveneens over het belang van een film waarop hij trots is. In ‘Beautiful Boy’ heeft hij het naar eigen zeggen over wat verslaving is en over de impact ervan op mensen die ze graag zien. Hij vraagt zich af hoe we kijken naar verslaafden en hoe we hen kunnen helpen. Dank was er voor de Amazon Studios voor wie hij zijn film draaide en hij betrok ook zijn acteurs en vaste medewerkers als cameraman Ruben Impens en monteur Nico Leunen in zijn dankwoord.

‘Beautiful Boy’ is gebaseerd op het levensverhaal van vader David en zoon Nic Sheff. Ondanks het hobbelig parcours van de zwaar verslaafde zoon blijft vader Sheff onvoorwaardelijk voor hem kiezen. Voor zijn prestatie als Nic kreeg Timothée Chalamet een Hollywood Film Award als beste mannelijke bijrol.

Startschot

Andere Awards gingen onder meer naar Nicole Kidman (Hollywood Career Achievement Award), ‘Black Panther’ (Hollywood Film Award), Glenn Close als beste actrice in ‘The Wife’, Damien Chazelle als beste regisseur voor ‘First Man’. In zijn dankwoord verklapte Chazelle dat hij ‘First Man’ eerst afgewezen had maar op zijn beslissing terugkwam nadat hij gelezen had hoe Neil Armstrong en zijn vrouw de dood van hun driejarig dochtertje hadden verwerkt. Daarmee zette Chazelle het thema hoop dat de uitreiking domineerde nogmaals in de verf.

Maar naast de hoop kwam ook de diversiteit aan bod bij de uitreiking van de Hollywood Film Awards. Die awards willen Hollywood fêteren en enkele producties in de kijker zetten. De uitreiking ervan wordt beschouwd als het startschot van het komende prijzenseizoen. De organisatie is in handen van een multimedia company die tal van bekende tv-formats in de portefeuille heeft. Daaronder ‘So You Think You Can Dance’.

Met Film Fest Gent On Tour brengen we 'Beautiful Boy' naar een bioscoop of cultureel centrum bij jou in de buurt. Ontdek hier de deelnemende locaties. 

Felix van Groeningen krijgt doorbraakprijs in Hollywood

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Gerelateerd: Film Fest Gent On Tour: Beautiful Boy

Film Fest Gent -

Met Film Fest Gent On Tour brengen we een avant-première van een markante film naar een bioscoop of cultureel centrum bij jou in de buurt.…

Lees meer  

Online communicatie door Wisefools