World soundtrack awards
Europese filmacademie eert Sokurov
Europese filmacademie eert Sokurov Filmnieuws
deel dit artikel
Alexander Sokurov

Naar aanleiding van de dertigste verjaardag van de European Film Awards en als erkenning van zijn grote verdiensten als regisseur, dramaturg en cameraman zal Aleksandr Sokurov een Lifetime Achievement Award krijgen. Op 9 december 2017 wordt hij eregast op de uitreiking van de European Film Awards.

Aleksandr Sokurov studeerde film nadat hij als historicus afstudeerde. Zijn eerste films werden in de Sovjet-Unie verboden maar intussen won hij wel onderscheidingen op buitenlandse filmfestivals. Zijn grote internationale doorbraak kwam er in 1997 toen zijn epische ‘Mother and Son’ in Moskou in première ging. Zijn ‘Moloch’ over Hitler, zijn ‘Taurus’ over Lenin en ‘The Sun’ over de Japanse keizer Hirohito staan bekend als zijn tetralogie over de invloed van macht. Hij verbaasde in 2002 vriend en vijand met zijn in één shot opgenomen ‘Russian Ark’ gedraaid in het Hermitage museum in Leningrad. Met ‘Francofonia’ keerde hij terug naar een museum, dit keer het Franse Louvre tijdens de bezetting van de nazi’s.

Tussendoor draaide Sokurov documentaires over de wereld van de militairen in de voormalige Sovjet-Unie. Hij doceerde film aan een universiteit in de Kaukasus en verzamelde jongeren rondom zich om hen in hun loopbaan als cineast te steunen. Hij blijft een inspirerende stem voor de Russische en Europese cinema en zet zich voortdurend in voor menings- en artistieke vrijheid, en voor menselijke waarden. 

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Lavagraphics