World soundtrack awards
 
Ellen Vermeulens ‘Inclusief’ in De Krook
Ellen Vermeulens ‘Inclusief’ in De Krook Filmnieuws
deel dit artikel
Inclusief - Ellen Vermeulen

In het kader van een reeks Guislainlezingen spreekt Ellen Vermeulen op 26 februari in de Gentse De Krook over haar nieuwe film ‘Inclusief’.

In 'Inclusief' volgt Ellen Vermeulen vier kinderen met een beperking die les krijgen in het gewone onderwijs. Deze observerende documentaire handelt niet over de vraag of inclusief al dan niet haalbaar is, maar geeft Sami, Rosie, Irakli en Nathan en stem in het debat dat over hen wordt gevoerd. In ieder beeld ligt een vraag over prikkels en overprikkeling vervat.

Als zodanig sluit de film aan bij de tentoonstelling ‘Prikkels. Tussen pijn en passie’ in Museum Guislain. Ze verkent de balans tussen overdaad en tekort aan impulsen en onderzoekt hoe we onze dorst naar prikkels trachten te lessen. Of hen proberen buiten te sluiten.

Voor haar documentaire bracht Ellen Vermeulen tweeëneenhalf jaar door in de klas. Zo bouwde ze een hechte band op met kinderen, ouders en juffen. Er werd slechts twaalf dagen echt gefilmd en de film is in zwart-wit gedraaid. Ellen Vermeulen laat het aan de kijker over om conclusies te trekken want zelf neemt ze over de problematiek van inclusief onderwijs geen standpunt in. Ze vindt dat niet haar taak omdat het over de kinderen zelf gaat. Zij die nu aan de rand staan, krijgen door ‘Inclusief’ een stem, zegt Ellen Vermeulen die eerder al de ophefmakende documentaire ‘9999’ draaide over geesteszieke criminelen in de gevangenis.

Je kan hier inschrijven voor de lezing met Ellen Vermeulen in De Krook.

Meer informatie over de tentoonstelling 'Prikkels. Tussen pijn en passie' in Museum Guislain vind je hier.

Ellen Vermeulens ‘Inclusief’ in De Krook

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Wisefools