VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
De Weg van alle Vlees en Houses with Small Windows winnen in Tel Aviv
De Weg van alle Vlees en Houses with Small Windows winnen in Tel Aviv Filmnieuws
deel dit artikel

Deben Van Dams korte film De weg van alle vlees is op het Tel Aviv International Student Film Festival bekroond geworden met de prijs voor beste film. Ook Houses With Small Windows van Bülent Öztürk viel in de prijzen en won er de hoofdprijs binnen de competitie voor Mediterrane en Arabische films.

De weg van alle vlees maakte deel uit van de internationale competitie in Tel Aviv. De korte film nam het daarbij op tegen 65 andere films van beloftevolle jonge regisseurs uit 30 landen van vijf verschillende continenten. De hoofdprijs in Tel Aviv is niet de eerste onderscheiding op het palmares van Deben Van Dam. De weg van alle vlees ging eind 2013 in première tijdens het Film Fest Gent, waar het meteen de Ace Image Factory publieksprijs won, en wist daarna ook te overtuigen in Leuven waar het zowel de juryprijs voor beste Vlaamse kortfilm als de Humo award won. 

Met De weg van alle vlees benadert Van Dam een beladen onderwerp als euthanasie met een kwinkslag. Het verhaal draait rond Tibo, een rol voor Flor Decleir, die als verpleger op een palliatieve dienst werkt en vecht tegen de verveling. Op een dag vraagt een van zijn collega’s hem om een gunst. Of hij de dag wil doorbrengen met de nukkige en perverse Frans Claeskens, vertolkt door Sam Louwyck, een patiënt die euthanasie zal ondergaan.

Ook Houses With Small Windows draait rond een niet-alledaags thema. Met de film brengt de Belgisch-Koerdische regisseur Bülent Öztürk de realiteit van de eremoorden die jaarlijks nog steeds duizenden slachtoffers maken in beeld. De film toont het relaas van de 22-jarige Dilan die haar verboden liefde voor een man bekoopt met haar leven. Zoals de traditie het wil, moet de moord gecompenseerd worden. En zo valt er een tweede slachtoffer. Houses With Small Windows was in 2013 een European Film Award genomineerde kortfilm op Film Fest Gent en werd ook vertoond op de openingsavond van het filmfestival. 

De Weg van alle Vlees en Houses with Small Windows winnen in Tel Aviv
Online communicatie door Lavagraphics