VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
D'Ardennen wint prijs voor beste Vlaamse film Magritte du cinéma
D'Ardennen wint prijs voor beste Vlaamse film Magritte du cinéma Filmnieuws
deel dit artikel

Festivalfilm 'D'Ardennen' van regisseur Robin Pront sleepte afgelopen zaterdag de prijs voor de beste Vlaamse film in de wacht tijdens de ceremonie van de Magritte du cinéma, de filmprijzen van Franstalig België. Ook de Vlamingen Wim Willaert (beste acteur), Veerle Baetens (beste actrice) en An Pierlé (beste originele muziek voor 'Le tout nouveau testament') mochten een award in ontvangst nemen.

Drie jaar lang kon Robin Pront niet buiten komen zonder dat iemand uit zijn omgeving vroeg hoe het zat met zijn film. Nadat hij al hoge ogen gooide met de kortfilms 'Plan B' en 'Injury Time' strikte Pront in 2012 de regie van 'D'Ardennen', zijn eerste, fel geanticipeerde langspeler. Het resultaat is een verrassende, broeierige misdaadfilm met een scheut humor en een indrukwekkende Vlaamse ensemblecast. Het idee kwam nochtans van een ander: acteur Jeroen Perceval, die ook de hoofdrol speelde in Pronts kortfilms. Oorspronkelijk zou 'Rundskop'- regisseur Michaël R. Roskam zich met de regie van Percevals scenario bezighouden maar die liet het project wegens zijn Oscaragenda aan zich voorbijgaan. En Matthias Schoenaerts zou de hoofdrol vertolken, maar dat is - om voor de hand liggende redenen - ook anders gelopen. 'D'Ardennen' gaat over twee aan lager wal geraakte broers, en werd - in tegenstelling tot wat de titel suggereert - grotendeels ingeblikt in de barre winterkou in en rond Antwerpen. 

'D'Ardennen'
 ging in premiere op de 42e editie van Film Fest Gent, in aanwezigheid van regisseur Robin Pront en acteurs Kevin Janssens, Jeroen Perceval, Veerle Baetens.

 

Online communicatie door Lavagraphics