World soundtrack awards
 
Dardenne film kanshebber op Europese filmnominatie
Dardenne film kanshebber op Europese filmnominatie
deel dit artikel

De in Cannes in wereldpremière gegane ‘Le jeune Ahmed’ van Jean-Pierre en Luc Dardenne komt samen met vijf andere Belgische coproducties op de longlist voor de European Film Awards 2019. De in totaal 46 titels tellende lijst bevat films uit 31 landen, wat de diversiteit van de Europese film bewijst, volgens de European Film Academy. De selectie werd samengesteld door het bestuur van de academie, aangevuld door zes deskundigen afkomstig uit Italië, Duitsland, Spanje, Rusland, Litouwen en Frankrijk. 

Meer dan 3.600 leden van de European Film Academy zullen in de komende weken stemmen voor de nominaties in de categorieën Europese film, regisseur, acteur, actrice en scenarist. Over andere categorieën, zoals montage, fotografie en muziek, beslist een achtkoppige jury. De nominaties worden aangekondigd op 9 november 2019 tijdens het filmfestival van Sevilla en de uitreiking van de awards vindt plaats op 7 december in Berlijn. 

In hun ‘Le jeune Ahmed’ tonen de gebroeders Dardenne radicalisering bij jongeren. De jonge Ahmed beslist om, onder invloed van een imam, zijn lerares van het leven te beroven. In Cannes ontvingen de broers de regieprijs voor deze film. 

De meest bekende onder de Belgische coproducties is ‘Sorry we missed you’ van Ken Loach waarin deze Britse veteraan de deeleconomie aanpakt. Ze is volgens Ken Loach desastreus voor menselijke relaties. Tot de genomineerden behoren verder titels als ‘Little Joe’ van Jessica Hausner, ‘Synonymes’, de Gouden Beer winnaar van Nadav Lapid, ‘Sons of Denmark’ van Ulaa Salim, ‘Systemsprenger’ van Nora Fingscheidt, ‘Il Traditore’ van Marco Bellocchio, ‘Grâce à Dieu’ van François Ozon en de al eerder uitgebrachte, wondermooie ‘Pain and Glory’ van Pedro Almodovar.

 

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Wisefools