World soundtrack awards
 

One Shot Cinema

Film Fest Gent -
One Shot Cinema

Goldmineties @ KASKcinema

In januari focussen we samen met KASKcinema op de films die de nineties kleur hebben gegeven, films die op weg zijn klassiekers te worden. De jaren ‘90 zijn een goudmijn van goeie, straffe en geestige cinema. Op het programma staan opvallende films die in de jaren ’90 vertoond werden op Film Fest Gent, toen nog het Gentse Filmgebeuren. 

Lees meer  

Film Fest Gent -
One Shot Cinema

Goldmineties: Darkman

De eerste One Shot Cinema van het jaar is een demente comics-spektakel van Sam Raimi uit 1990. Een eigentijdse variant van al die horrorprenten uit de jaren vijftig over uit de hand gelopen wetenschappelijke experimenten.

Lees meer  

Film Fest Gent -
One Shot Cinema

One Shot Cinema: La Princesa de Francia

Met slechts enkele films op zijn naam is Matias Pineiro (geboren in 1982) niet alleen de meest getalenteerde van de nieuwe generatie Argentijnse filmmakers maar mag hij gerust tot de meest stimulerende regisseurs ter wereld gerekend worden. The New York Times noemde hem terecht een van de ’20 directors to watch.’ 

Vorig jaar vertoonden we op de 40e editie van Film Fest Gent zijn derde lange speelfilm Viola (2012) waarvoor hij zijn inspiratie haalde bij Shakespeare’s Twelfth Night.

Zijn nieuwste film La Princesa de Francia (2014) viel qua timing net uit de boot om op het voorbije festival vertoond te worden, maar dit maken we nu goed door dit in België onuitgegeven pareltje te vertonen in ons One Shot Cinema programma in KASKcinema.

Lees meer  

Film Fest Gent -
One Shot Cinema

'Cannibal' vanavond in KASKcinema

Vanavond woensdag 29 oktober wordt 'Cannibal' ('Caníbal') voor de laatste keer vertoond in One Shot Cinema van KASKcinema en Film Fest Gent. De vertoning van 'Cannibal' wordt voorafgegaan door de kortfilm 'Get Ripped' van Leonardo Van Dijl.

Lees meer  

Film Fest Gent -
One Shot Cinema

The Battery: Zombies in KASKcinema

Volgens Artistiek directeur Film Fest Gent Patrick Duynslaegher is The Battery (deze maand onze One Shot Cinema keuze in KASKcinema)  niet alleen een steengoede zombiefilm maar ook een briljante genrefilm tout court. En de ontdekking van een grote belofte: regisseur/scenarist/hoofdrolspeler Jeremy Gardner. 

Lees meer  

Film Fest Gent -
One Shot Cinema

Kim Ki-Duks 'Pieta' elke woensdag van maart in KASKcinema te zien

Deze film van Kim Ki-Duk won in 2012 de Gouden Leeuw van Venetië, maar kwam in België nooit in de reguliere bioscopen. De Zuid-Koreaanse regisseur (voornaam: Ki-Duk) is vooral bekend van poëtische drama’s als Bin-Jip en Spring, Summer, Autumn, Winter... and Spring. 

Pieta draagt duidelijk zijn stempel, met deze keer een surplus van geweld. Centraal staat een koelbloedige crimineel die zijn levensstijl herevalueert wanneer een mysterieuze vrouw opduikt die beweert zijn lang verdwenen moeder te zijn.

5, 12, 19 & 26 maart om 20u30 in KASKcinema

land: Zuid-Korea
taal: Koreaans
ondertitels: Nederlands

Info & tickets.

Lees meer  

Film Fest Gent -
One Shot Cinema

Onuitgegeven 'Maniac' met Elijah Wood nu in KASKcinema te zien

Een onversneden horrorfilm in het ONE SHOT programma van Film Fest Gent? Waarom niet, zeker omdat het om één grote stijloefening gaat. Maniac is een remake, of liever een reboot van de gelijknamige slasher klassieker van William Lustig (die hier overigens mee produceert) uit 1980, een voos filmpje waar je destijds met een grote bocht omheen ging, maar dat nu een onterechte cult-status geniet. De oorspronkelijke Maniac is nu enkel nog te pruimen als een soort document van de vunzigheid en de schizofrene aantrekkelijkheid/afstotelijkheid van het New York van de late jaren zeventig, maar is cinematografisch van nul of generlei waarde.

5, 12, 19 & 26 februari om 20u30 in KASKcinema

land: Frankrijk
taal: Engels
ondertitels: Nederlands

Info & tickets.

Lees meer  

Film Fest Gent -
One Shot Cinema

Scorsese in KASKcinema: George Harrison: Living in the Material World

In Martin Scorsese’s documentaire volgen we George Harrison, die van een gewone jongen uit Liverpool tot Beatle uitgroeit, en een van de meest getalenteerde en gevierde gitaristen en songwriters van de wereld wordt. Niet alleen zijn muzikale carrière komt aan bod, maar ook zijn levenslange zoektocht naar de balans tussen het materiële en het spirituele.

22 & 29 januari om 20u30 in KASKcinema

land: Verenigde Staten
taal: Engels
ondertitels: Nederlands

Info & tickets

 

Lees meer  

Film Fest Gent -
One Shot Cinema

Scorsese in KASKcinema: No Direction Home: Bob Dylan

Een documentaire over de beginperiode van zanger, schrijver en performer Bob Dylan. We zien nooit eerder vertoonde interviews met Dylan zelf, en ook met artiesten die dicht bij hem stonden. Op die manier krijgen we een persoonlijke kijk op waarom Dylan destijds naar New York trok en over zijn overgang van folk naar rock. Martin Scorsese blijkt andermaal, naast een begaafd fictieregisseur, een excellente maker van muziekdocumentaires.

15 januari om 20u30 in KASKcinema

land: Verenigde Staten
taal: Engels
ondertitels: Nederlands

Info & tickets

 

Lees meer  

Film Fest Gent -
One Shot Cinema

Scorsese in KASKcinema: Shine a Light op 18/12

Een terugblik op de carrière van één van de meest succesvolle rock ‘n roll bands allertijden: The Rolling Stones. Interviews met zowel de band leden als andere bekende figuren worden afgewisseld met beelden van hun A Bigger Bang Tour. Scorsese stelde voor het vastleggen van deze legendarische band een uitzonderijke crew samen van award-winnende cameramannen.

18 december om 20u30 in KASKcinema

land: Verenigde Staten
taal: Engels
ondertitels: Nederlands

Info & tickets

 

Lees meer  

Film Fest Gent -
One Shot Cinema

Scorsese in KASKcinema: My Voyage To Italy op 4/12

Voor deze documentaire selecteerde Martin Scorsese een 30-tal belangrijke fragmenten uit de Italiaanse filmgeschiedenis, met een focus op de bloeiperiode tussen 1940 en 1965. Hij toont films die hem persoonlijk geïnspireerd hebben, geeft achtergrondinformatie en scherpe analyses die de artistieke en maatschappelijke betekenis van de films duidelijk maken.

4 december om 20u30 in KASKcinema

Info & tickets

 

Lees meer  

Film Fest Gent -
One Shot Cinema

The Act of Killing op 22 & 29 mei

Bij de militaire coup in 1965 schakelt het Indonesische leger kleine criminelen die een miljoen communisten, etnische Chinezen en minderheidsgroepen hebben uitgemoord. Zo'n 50 jaar na hun daden komen ze zelf aan het woord. Hun eerlijkheid en openheid maakt het geheel krachtig, surreëel en angstaanjagend. 'The Act of Killing' is een schokkende reis door de herinneringen en fantasieën van de daders.

Lees meer  

One Shot Cinema

Charles Bradley: Soul of America op 8 & 15 mei

Zo'n vijftig jaar was Charles Bradley een fervente James Brown-imitator. De pruik, de muziek, de dansmoves en de kleding: het plaatje klopte. Op zijn 62ste werkt hij eindelijk aan zijn eigen album en zal hij voor het eerst als zich zelf op het podium staan. Deze zomer stelt hij zijn nieuwe cd 'Victim of Love' voor op Werchter en Dour. Maar Vandaag is hij al bij ons te zien! Deze documentaire volgt de aanloop naar Charles Bradley's eerste album No Time for Dreaming op de voet en is een hartverwarmend verhaal over een doorzetter die niet alleen soul zingt, maar ook ademt.

Lees meer  

One Shot Cinema

Berberian Sound Studio

1976: een timide Engelse geluidstechnicus (een superbe vertolking door Toby Jones) reist naar Italië voor de postproductie van een low budget horrorfilm uit het giallo-genre, waar hij het bloedstollende geschreeuw van stemacteurs mixt met groteske geluidseffecten. Hij belandt in zijn eigen hel waarin fantasie en werkelijkheid niet langer te onderscheiden zijn. Peter Strickland levert een claustrofobisch meesterwerkje af dat recht doet aan het beste van Dario Argento en Mario Bava.

Lees meer  

One Shot Cinema

Keyhole

Ulysses Pick (Jason Patric), een misdadiger en een niet zo toegewijde vader, keert na een lange afwezigheid terug naar huis. Hij zeult twee tieners met zich mee: een verdronken meisje dat op mysterieuze wijze opnieuw tot leven is gekomen en een geboeide gijzelaar. Het is zijn eigen zoon, maar Ulysses herkent hem niet. Stilaan groeit het besef dat hij een ware odyssee in z'n eigen huis moet ondernemen. Een tocht die hem kamer per kamer, herinnering per herinnering, dichter bij zijn vrouw Hyacinth (Isabella Rossellini) brengt. Die ligt, gevangen in de slaapkamer, op hem te wachten...

Lees meer  

One Shot Cinema

Alois Nebel

Een eenzame treindispatcher in een klein station aan de Tsjechische grens wordt geplaagd door spoken en schaduwen uit het donker oorlogsverleden in deze magnifieke animatiefilm in beklemmend zwart-wit.

We weten allemaal dat je met animatie alle kanten op kan, alle onderwerpen kan aansnijden, alle stijlen kan ontwikkelen, de meest complexe verhalen kan vertellen en je daarbij een ongelofelijke waaier aan procédé's kan ontplooien. Zelden evenwel een animatiefilm gezien die zijn ambities met zo veel brio en overtuiging weet te realiseren. Tomas Lunak toont ons in zijn eerste film Aloïs Nebel (2011) niks minder dan de geschiedenis van het hedendaagse Tsjechië, van de Tweede Wereldoorlog tot Vaclav Havel.

Lees meer  

One Shot Cinema

Searching For Sugar Man

Deze muziekdocumentaire over de mysterieuze Amerikaans-Mexicaanse folkzanger Sixto Rodriguez, mocht begin vorig jaar Sundance openen, en won er meteen de Special Jury Prize en de Audience Award. Rodriguez, een Dylaneske bard uit Detroit, scoorde in 1969 met de plaat "Cold Fact", maar verdween even snel weer uit beeld. In de jaren 70 pikte de blanke Zuid-Afrikaanse tegencultuur echter een bootleg van het album op, waarna hij tot de stem van een generatie anti-establishment uitgroeide, en er zelfs groter dan Elvis werd. Dit noopte de filmcriticus van The Guardian er zelfs toe de film te bestempelen als een welkome aanvulling bij de herschrijving van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Rodriguez zelf leek evenwel van de aardbol verdwenen - de geruchten deden zelfs de ronde dat hij zelfmoord had gepleegd op het podium door zichzelf in brand te steken - waarop twee Zuid-Afrikaanse fans een zoektocht op poten zetten. Met de camera van Bendjelloul in hun kielzog en weinig meer dan Rodriguez' teksten als aanwijzing, levert dat een verrassend portret op.

Lees meer  

Online communicatie door Wisefools