World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 

Filmnieuws

Film Fest Gent -
Filmnieuws

Oscarwinnares Nicole van Goethem blijft actueel

Twintig jaar na haar overlijden krijgt Nicole van Goethem die voor haar animatiefilm Een Griekse tragedie als enige Belg ooit een Oscar won een tentoonstelling in het Antwerpse M KHA. De tentoonstelling met ‘Nicole van Goethem –Tekeningen, animatie en een Oscar’ als titel omvat een driehonderdtal ingekaderde tekeningen, ontwerpen, tekeningen op cellofaan, personalia, publicaties, knipsels, films video’s en cartoons. Het Oscarbeeldje dat ze in 1986 won staat op de tentoonstelling broederlijk naast de Joseph Plateauprijs die ze in Gent kreeg. Voor Film Fest Gent ontwierp Nicole van Goethem in 1991 de festivalgeneriek 'Marilyn’.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Filmnieuws

Robbe De Hert: een leven verteerd door de film

Van de pas overleden Robbe De Hert vertoonde Film Fest Gent niet minder dan acht films. Brylcream Boulevard opende in 1995 zelfs het festival en zijn mooiste film Lijmen/Het been liep hier buiten competitie. Zijn oeuvre vertoont een grote diversiteit en is vooral sociaal geëngageerd. Film was zijn leven.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Filmnieuws

VAF pakt uit met Wildcard voor scenario

Om afgestudeerde scenaristen de kans te geven zich aan de filmsector bekend te maken komt er dit jaar voor het eerst een VAF Wildcard voor scenario. Tot nog toe was de felbegeerde Wildcard voorbehouden aan afgestudeerde regisseurs. Van Wildcard-winnaar tot gevestigde waarde is, kort samengevat, het traject dat Nathalie Teirlinck, Sahim Omar Kalifa, Adil El Arbi en Bilall Fallah, Kenneth Mercken, Hans Van Nuffel en Gilles Coulier doorliepen. Zij hebben zich met hun Wildcard realisatie op de kaart gezet.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Filmnieuws

VAF reglementeert Vlaams Corona Noodfonds

Terwijl de opnames van De familie Claus van regisseur Matthias Temmermans begonnen zijn, het draaien van Dealer van Jeroen Perceval hervat is en het duo Adil El Arbi en Bilall Fallah op de set van hun fictiereeks Grond vertoeven, kan op de website van het Vlaams Audiovisueel Fonds de reglementering worden geraadpleegd in verband met de verdeling van het Vlaams Noodfonds Corona.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Filmnieuws

Fort Napoleon herbergt 20 jaar Vlaamse film

Het Oostendse Fort Napoleon heeft onder de titel ‘Het wonder is geschied’ een tentoonstelling gewijd aan twintig jaar Vlaamse film. Het gaat om een eigenzinnige reflectie op het bijzondere parcours van de Vlaamse film. Met deze tentoonstelling overbrugt Filmfestival Oostende het jaar 2020 tot aan de eerstvolgende editie voorzien op 15 januari 2021. Ben Van Alboom is de curator van de tentoonstelling.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Filmnieuws

MOOOV 2.0 Competitie

De MOOOV 2.0 Competitie, die volgende week uit de startblokken schiet op een heruitgevonden MOOOV Festival, bestaat uit acht competitiefilms. Daarvan zijn er vijf debuutfilms. Vijf werden er door een vrouw gedraaid en ze zijn afkomstig uit vier continenten. 

Lees meer  

Film Fest Gent - Rasoulofs dochter laat haar vader via de telefoon spreken tijdens de Berlinale-ceremonie.
Filmnieuws

Filmfestivals vragen vrijheid voor Mohammad Rasoulof

Samen met de European Film Academy, het filmfestival van Cannes, Rotterdam, Berlijn, Hamburg, Duitse en Italiaanse filmacademies, uit Film Fest Gent zijn bezorgdheid over de dreigende opsluiting van de Iraanse filmregisseur Mohammad Rasoulof. Hij won zopas de Gouden Beer op de 70ste Berlinale voor zijn film ‘There is No Evil’ die een kritische blik werpt op het leven onder een autoritair regime. 

Lees meer  

Film Fest Gent -
Filmnieuws

Screen Flanders investeert ruim 2 miljoen euro in 13 producties

De dertien nieuwe audiovisuele producties die door Screen Flanders voor een bedrag van ruim 2 miljoen euro worden ondersteund bestaan uit zeven speelfilms en zes televisieproducties. De investering van Screen Flanders, dat Vlaanderen als audiovisuele regio op de internationale kaart wil zetten, genereert bijna 16 miljoen euro aan in aanmerking komende uitgaven in het Vlaamse Gewest. Een economische hefboom van 7,87 per geïnvesteerde euro.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Filmnieuws

Duynslaegher gidst je door de film maudit, in Cinema Zed

In maart en april neemt Patrick Duynslaegher, filmkenner en verbonden aan Film Fest Gent, in een programma van Cinema Zed in Leuven de zogeheten ‘film maudit’ onder de loep, met lezing en vertoning van zes megalomane films die reputaties kelderden, studio’s aan de rand van de afgrond slingerden en soms echte lastercampagnes ontketenden. Maar die na het optrekken van de storm ongelofelijke films blijken te zijn, en soms zelfs meesterwerken.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Filmnieuws

JEF-festival gaat in de mix

Na een succesvol openingsweekend in Antwerpen gaat het JEF-festival, gewijd aan de jeugdfilm, op 22 februari van start in Antwerpen, Gent, Brugge, Kortrijk en Roeselare. Tot 1 maart kan je in deze steden op verschillende data fantastische jeugdfilms bekijken, interactieve en audiovisuele installaties bewonderen en bespelen en exclusieve events meemaken.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Filmnieuws

Wordt de 70ste Berlinale een somber feest?

Ondanks een moeilijke voorbereiding en virusdreiging gaat de 70ste Berlinale op 20 februari van start. Ze duurt tot 1 maart. De competitie heeft een sombere toon, zegt artistiek directeur Carlo Chatrian. Zijn nieuwe aanpak en de films moeten toch voor een feesteditie zorgen.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Filmnieuws

'Da Yie' van Anthony Nti wint in Clermont-Ferrand

Met zijn korte film ‘Da Yie’ won de Antwerpse filmmaker Anthony Nti de grote prijs op het internationaal kortfilmfestival van Clermont-Ferrand, het belangrijkste festival van de korte film. Eerder won Nti met zijn film de publieksprijs op Film Fest Gent en in Leuven Kort werd hij bekroond als beste Vlaamse kortfilm.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Filmnieuws

Smelt Berlijn voor Vlaamse films?

Onder de titel ‘The Melting’ zal de in de ontwikkelingsfase verkerende debuutfilm van Veerle Baetens, een verfilming van het boek ‘Het Smelt’ van Lize Spit, op de Berlinale Co-Production Market worden voorgesteld. De makers zullen in Berlijn deelnemen aan een intensief programma met meetings met vertegenwoordigers van de internationale filmindustrie.

Lees meer  

Online communicatie door Wisefools