World soundtrack awards
'Blue Silence' geselecteerd voor Karlovy Vary
'Blue Silence' geselecteerd voor Karlovy Vary Filmnieuws
deel dit artikel
Blue Silence - Bülent Öztürk

Het speelfilmdebuut ‘Blue Silence’ van de Belgisch-Koerdische regisseur Bülent Öztürk is geselecteerd voor de East of the West competitie op het filmfestival van Karlovy Vary (30 juni-8 juli). 

Bij zijn wereldpremière op het filmfestival van Istanbul kreeg ‘Blue Silence’ de speciale prijs van de jury, de prijs voor het beste debuut en de prijs voor het beste scenario. Na zijn internationale première in Karlovy Vary zal de film in Belgische première te zien zijn op Film Fest Gent.

In zijn debuutfilm heeft Bülent Öztürk het over de veertiger Hakan die zijn leven doorbrengt in een psychiatrisch ziekenhuis. Hij probeert er te herstellen van een posttraumatische stoornis. Na zijn ontslag uit het ziekenhuis probeert hij tevergeefs het contact met vrouw en dochter te herstellen. Dan beslist hij een oude strijdmakker, Sinan, op te zoeken in de hoop om samen grip te krijgen op een duister verleden.

In de East of the West sectie van Karlovy Vary komen eerste of tweede films aan bod van regisseurs uit Centraal- en Oost-Europa, de Balkan, Turkije en de voormalige Sovjetlanden.

‘Blue Silence’ is een productie van Tomas Leyers voor Minds Meet in coproductie met Daylight Films en het Turkse Bantof Film. Öztürk liet al van zich spreken met de documentaire ‘Waiting’ en met de korte films ‘Houses with Small Windows’ en ‘Shadow’.

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Lavagraphics