World soundtrack awards
Bezoek het archief van andermans herinneringen
Bezoek het archief van andermans herinneringen Festival
deel dit artikel

Vandaag is het internationale Home Movie Day, de dag waarop overal ter wereld home movies in de kijker worden gezet. De expositie ‘HOMELESS MOVIES’ in het Gentse museum Huis van Alijn brengt een ode aan de filmpjes die ooit werden vastgelegd in intieme familiekring en bedoeld waren om het familiegeheugen op te bouwen.

Beeldend kunstenaar Jasper Rigole verzamelt al jaren familiefilms die hij vindt op rommelmarkten, garageverkopen en in tweedehandszaken. Hij analyseert, catalogiseert en digitaliseert ze, en bouwt zo aan wat hij een archief van andermans herinneringen noemt. Deze persoonlijke souvenirs gunnen ons een blik op het verleden van onbekenden.

Ook het Huis van Alijn deed dit de afgelopen jaren. Op eenzelfde moment startten het museum en Rigole, beiden onafhankelijk van elkaar, met het verzamelen van deze visuele herinneringen. In 2004 lanceerde het Huis van Alijn een oproep 'Gezocht: bewegend beeld'. Er kwam een massale respons. Meer dan 4000 filmrolletjes, zowel 8mm-, 9,5mm- en 16mm-film werden de afgelopen jaren naar het museum gebracht. Het was de start van de opbouw van een digitaal filmarchief, van de jaren 20 tot de jaren 90.

HOMELESS MOVIES treedt ook buiten de museummuren. Zes kunstenaars gingen aan de slag met de filmcollectie van het museum. Het resultaat daarvan is vanaf vandaag te bewonderen in zes filmcabines, verspreid over de Gentse binnenstad.

Ontdek een selectie van meer dan 100 home movies uit de collectie van het Huis van Alijn hier.

Meer informatie vind je op de website van het Huis van Alijn.

In het kader van de Internationale Home Movie Day tonen we om 20 uur in KASKcinema ook ‘Rock Hudson's Home Movies’ van Mark Rappaport. We herhalen de screening op donderdag 20 oktober om 14u30 in aanwezigheid van de regisseur, eveneens in KASKcinema.

Online communicatie door Lavagraphics