World soundtrack awards

Berberian Sound Studio

1976: een timide Engelse geluidstechnicus (een superbe vertolking door Toby Jones) reist naar Italië voor de postproductie van een low budget horrorfilm uit het giallo-genre, waar hij het bloedstollende geschreeuw van stemacteurs mixt met groteske geluidseffecten. Hij belandt in zijn eigen hel waarin fantasie en werkelijkheid niet langer te onderscheiden zijn. Peter Strickland levert een claustrofobisch meesterwerkje af dat recht doet aan het beste van Dario Argento en Mario Bava.

deel dit artikel

Een miezerige Britse geluidsman reist naar Italië om er in een studio elektronische muziek en geluidseffecten te mixen voor een groezelige lowbudget-horrorfilm. Die film speelt zich af midden jaren zeventig tijdens de hoogdagen van het giallo-genre met seks, geweld en satanisme als voornaamste ingrediënten, waar we opmerkelijk weinig van terug zien in de film. In plaats van het controverse van dit horrorgenre uit de jaren 70 over te nemen, laat Strickland het heel gewiekst aan onze verbeelding over. Terwijl de geluidsman naar beelden van schreeuwende actrices kijkt, hakt hij in tomaten, kroppen sla en meloenen om de gewenste bloedstollende geluidseffecten te verkrijgen. Gaandeweg belandt hij in zijn eigen hel waarin hij fantasie niet meer kan onderscheiden van werkelijkheid. Voor deze claustrofobische film - waarin suggestie door geluid alles is - krijgen onze oren meer te verwerken dan onze ogen. De film focust vooral op oude geluidsapparatuur en een overvloed aan fijngestampte en aan gort gehakte groenten. De overige muziek is van de bands Broadcast en Nurse with Wound. Deze tweede speelfilm van Strickland is echter schatplichtig aan David Lynch, de eerste films van Polanski of Barton Fink van de Coen broers. Berberian Sound Studio sleepte maar liefst vier British Independent Film Awards in de wacht.

'Berberian Sound Studio' - Peter Strickland - UK - 2012 - 92' - Engels & Italiaans gesproken, Engels ondertiteld - op woensdagen 3, 10, 17 en 24 april om 20u30 in KASKcinema Gent, Godshuizenlaan 4, 9000 Gent. Tickets kosten €5/3 (studenten, werklozen, 65+, HoGent personeel, alumni HoGent) en zijn verkrijgbaar aan de kassa van de cinema, vanaf een half uur voor aanvang van de film. Reserveren kan ook, door een mailtje te sturen met je naam, de film van je keuze en je telefoonnummer naar info@kaskcinema.be. Betalen doe je dan aan de kassa. Je plaats wordt bijgehouden tot 10 minuten voor het begin van de film. Website KASKcinema: www.kaskcinema.be

Berberian Sound Studio
Online communicatie door Lavagraphics