VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
Artists on film: kunstenaars in de kijker op Film Fest Gent
Artists on film: kunstenaars in de kijker op Film Fest Gent Filmnieuws
deel dit artikel

Artists on film is de sectie die portretten, reflecties en getuigenissen van en over kunstenaars uit de meest uiteenlopende kunstdisciplines samenbrengt. Of hoe cineasten erin slagen hun bewondering en interesse voor een ander kunstenaar in beeld te brengen. Het gaat van regisseurs, filmcritici en schrijvers tot designkunstenaars en fashionistas. 

De eerste Vlaamse titel in de sectie is van de hand van Moon Blaisse die het werk en nalatenschap van Maarten Van Severen verfilmde. In de ontroerende documentaire, 'Maarten van Severen: Addicted to every possibility' zien we het succes van de iconische ontwerper maar ook de moeilijkheden die daarmee gepaard gingen.

Hij liet een van de meest bijzondere verzamelingen meubelontwerpen en architectuurprojecten ter wereld achter, maar ook vier jonge zonen die ieder een deel van zijn talenten en persoonlijkheid in zich meedragen. Terwijl we in het heden de stappen van de jongens volgen naar een veelbelovende toekomst, reconstrueren we het tumultueuze verleden van hun vader. Wanneer zijn zoons met dezelfde uitdagingen geconfronteerd worden als hun vader rijst de vraag of de geschiedenis zich zal herhalen.

Bezoek alvast de website van de film 'Maarten van Severen: Addicted to every possibility' voor meer info.

Drie andere Amerikaanse documentaires brengen hommage aan de vermaarde filmcriticus Roger Ebert in 'Life itself', en aan twee beroemde schrijvers in 'Regarding Susan Sontag' en 'Gore Vidal: The United States of Amnesia'. Ook in deze sectie laat de focus op Cinéma français zich gelden met op het grote scherm de mysterieuze Franse regisseur Leos Carax in 'Mr. X' en in 'Rohmer in Paris' de Nouvelle Vague en Eric Rohmer. Verder wordt in 'Trespassing Bergman' de aantrekkingskracht en betovering van Ingmar Bergmans huis in Zweden sprekend verfilmd met hartverwarmende en vermakelijke bezoeken van regisseurs als Michaël Haneke, Martin Scorsese en Ridley Scott.


Meer films worden de komende weken nog bekendgemaakt, we houden je op de hoogte!

Online communicatie door Lavagraphics