World soundtrack awards
 

Recente updates

Het laatste film- en festivalnieuws

Film Fest Gent - Eva Cools en Anna Franciska Jäger op FFG2019. Copyright: Johannes De Bruycker

Leuven Kort verleidt met games en Griekenland

Naast de gebruikelijke Vlaamse en Europese kortfilmcompetities besteedt de 25ste editie van Leuven Internationaal Kortfilmfestival aandacht aan kortfilms die een duidelijke link hebben met videogames. Griekenland is het land in Focus. Eva Cools en Jeroen Perceval zijn dit jaar de speciale gasten. Ze geven een masterclass.

Lees meer  

Film Fest Gent -

‘Muidhond’ van Patrice Toye naar Rotterdam

Patrice Toye’s vierde film ‘Muidhond’ die op het jongste Film Fest Gent in wereldpremière ging en er de North Sea Port Publieksprijs won, is geselecteerd voor de Limelight-sectie van het International Film Festival Rotterdam. In de Limelight-sectie worden hoogtepunten en prijswinnaars van internationale filmfestivals vertoond. ‘Muidhond’ vertoeft er in het gezelschap van onder andere ‘Les Misérables’, ‘Fire Will Come’ en ‘The Whistlers’, films die ook al op Film Fest Gent te zien waren.

 

Lees meer  

Film Fest Gent -

Vlaamse speelfilms winnen op Cinekid

Het speelfilmdebuut ‘Binti’ van Frederike Migom en de korte film ‘Provence’ van Kato De Boeck vielen in de prijzen op het Cinekid Festival in Amsterdam. ‘Binti’ won er de Cinekid Leeuw voor beste kinderfilm en ‘Provence’ de prijs voor de beste korte live-action film.

Lees meer  

Film Fest Gent -

Rome siert Cleo van Eva Cools met drie prijzen

Nadat ‘Cleo’ van Eva Cools in Rome de prijs voor het beste speelfilmdebuut won, kreeg Anna Franziska Jäger er de Rising Star Award voor haar vertolking van het titelpersonage Cleo. Bovendien kreeg de debuutfilm van Eva Cools er nog de prijs van het Italiaanse VOD-platform TIMVISION. ‘Cleo’ werd vertoond in Alicia Nella Città, een onafhankelijke, parallelle en aan jongeren gewijde sectie van het Filmfestival van Rome.

Lees meer  

Film Fest Gent -

Vlaamse films naar DOK Leipzig

Twee zopas op het voorbije Film Fest Gent vertoonde documentaires, ‘Night Has Come’ en ‘Erpe-Mere’ maken deel uit van het sterke contingent Vlaamse films dat op DOK Leipzig wordt vertoond. 

Lees meer  

Film Fest Gent -

'Cleo' wint debuutprijs in Rome

Met ‘Cleo’ won Eva Cools de Alice My Movies Award voor het beste speelfilmdebuut in de competitie van Alice nella città, een onafhankelijke aan jongeren gewijde parallelsectie van het Filmfestival van Rome. De jury was unaniem en noemde de film “eerlijk, passioneel, essentieel en authentiek”. Aan de prijs is een Italiaanse distributiepremie verbonden. In Rome beleefde ‘Cleo’ zijn internationale première nadat hij als slotfilm van het Explore Zone parcours twee dagen eerder op Film Fest Gent in wereldpremière ging.

Lees meer  

Film Fest Gent -

Kortfilms zetten EU-waarden in de verf

Zestig procent van de jongeren tussen de 15 en 34 jaar weten niet goed wat de Europese Unie precies doet. Hoewel ze beseffen waar de EU voor staat, hebben ze onvoldoende zicht op hun mogelijkheden en voordelen als EU-burger.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

Marco Beltrami laat de natuur zingen

De Amerikaanse componist Marco Beltrami, dit jaar de centrale gast op de World Soundtrack Awards, heeft zo zijn eigen unieke manier om landschappen naar muziek te vertalen: hij haalt zijn muzikanten uit de studio en zet ze letterlijk in het landschap. Zo worden muziek en natuurlijke klanken één. Dat huzarenstukje én het nieuws dat Beltrami Michaël R. Roskams film ‘The Drop’ van de ondergang heeft gered, zorgde voor verrassing op het jaarlijkse Film Music Seminar van Film Fest Gent.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

'Viridiana': een subtiele splinterbom

Een subtiele splinterbom die in het gezicht van dictator Franco ontplofte. Zo omschreef prof. Daniël Biltereyst ‘Viridiana’ van Luis Buñuel. Zijn meesterwerk en sleutelfilm werd op Film Fest Gent vertoond in het raam van de Focus op Spanje en hoort thuis in een reeks taboebrekende films. De vertoning maakte ook deel uit van de “Ochtendsessies” waarbij Ugent proffen hun auditorium inruilen voor een cinemazaal.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

Dit zijn de kortfilmwinnaars

'hier.' van Joy Maurits is tijdens de slotavond van het kortfilmweekend op Film Fest Gent bekroond met de Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm. Vytautas Katkus won met 'Community Gardens' de Film Fest Gent Award for Best International Short. De Ace Image Factory & The Fridge Publieksprijs ging net als in 2016 naar Anthony Nti, ditmaal voor 'Da Yie'.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

Erpe-Mere: een film om naar te luisteren

Van alle voor de studentenkortfilmcompetitie geselecteerde films is ‘Erpe-Mere’ van Noemi Osselaer er een om naar te luisteren. Muziek en sounddesign ondersteunen het beeld en zorgen voor ritme in deze moeilijk in categorieën onder te brengen kortfilm. Na ‘Erpe-Mere’ zal je anders kijken naar deze Oost-Vlaamse gemeente.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

De boy wonder van post-klassiek Hollywood

'The Great Buster: A Celebration', de nieuwste film van Peter Bogdanovich, is een documentaire over Buster Keaton, de grootste komiek uit de gouden jaren van Hollywood. Over Keaton, maar ook over zijn eigen carrière vol hoge pieken en diepe dalen, had ik via Skype een gesprek met de regisseur van 'The Last Picture Show'. De voormalige boy wonder van post-klassiek Hollywood is inmiddels tachtig, maar nog steeds strijdvaardig en obsessief bezig met zijn vak.

Lees meer  

Film Fest Gent -

Film Fest Gent On Tour: 'Martin Eden'

Met de geraffineerde Italiaanse film Martin Eden staat Film Fest Gent On Tour uitzonderlijk in het teken van de 46ste editie van FFG. Op 15 oktober, hetzelfde moment dat deze film van Pietro Marcello in première gaat op het festival, is hij ook te zien op alle locaties van onze On Tour-partners.

Lees meer  

Film Fest Gent -

Agustí Villaronga wint Joseph Plateau Honorary Award

Op 10 oktober won Agustí Villaronga op Film Fest Gent de Joseph Plateau Honorary Award voor zijn indrukwekkende carrière, die grotendeels onder de radar van het grote publiek bleef. De meervoudige winnaar van de Goya's, de belangrijkste Spaanse filmprijzen, nam de prijs persoonlijk in ontvangst in Sphinx Cinema.

Lees meer  

Online communicatie door Wisefools