World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Kies je dag:

Recente updates

Het laatste film- en festivalnieuws

Film Fest Gent -

Vlaamse films naar DOK Leipzig

Twee zopas op het voorbije Film Fest Gent vertoonde documentaires, ‘Night Has Come’ en ‘Erpe-Mere’ maken deel uit van het sterke contingent Vlaamse films dat op DOK Leipzig wordt vertoond. 

Lees meer  

Film Fest Gent -

'Cleo' wint debuutprijs in Rome

Met ‘Cleo’ won Eva Cools de Alice My Movies Award voor het beste speelfilmdebuut in de competitie van Alice nella città, een onafhankelijke aan jongeren gewijde parallelsectie van het Filmfestival van Rome. De jury was unaniem en noemde de film “eerlijk, passioneel, essentieel en authentiek”. Aan de prijs is een Italiaanse distributiepremie verbonden. In Rome beleefde ‘Cleo’ zijn internationale première nadat hij als slotfilm van het Explore Zone parcours twee dagen eerder op Film Fest Gent in wereldpremière ging.

Lees meer  

Film Fest Gent -

Kortfilms zetten EU-waarden in de verf

Zestig procent van de jongeren tussen de 15 en 34 jaar weten niet goed wat de Europese Unie precies doet. Hoewel ze beseffen waar de EU voor staat, hebben ze onvoldoende zicht op hun mogelijkheden en voordelen als EU-burger.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

Marco Beltrami laat de natuur zingen

De Amerikaanse componist Marco Beltrami, dit jaar de centrale gast op de World Soundtrack Awards, heeft zo zijn eigen unieke manier om landschappen naar muziek te vertalen: hij haalt zijn muzikanten uit de studio en zet ze letterlijk in het landschap. Zo worden muziek en natuurlijke klanken één. Dat huzarenstukje én het nieuws dat Beltrami Michaël R. Roskams film ‘The Drop’ van de ondergang heeft gered, zorgde voor verrassing op het jaarlijkse Film Music Seminar van Film Fest Gent.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

'Viridiana': een subtiele splinterbom

Een subtiele splinterbom die in het gezicht van dictator Franco ontplofte. Zo omschreef prof. Daniël Biltereyst ‘Viridiana’ van Luis Buñuel. Zijn meesterwerk en sleutelfilm werd op Film Fest Gent vertoond in het raam van de Focus op Spanje en hoort thuis in een reeks taboebrekende films. De vertoning maakte ook deel uit van de “Ochtendsessies” waarbij Ugent proffen hun auditorium inruilen voor een cinemazaal.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

Dit zijn de kortfilmwinnaars

'hier.' van Joy Maurits is tijdens de slotavond van het kortfilmweekend op Film Fest Gent bekroond met de Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm. Vytautas Katkus won met 'Community Gardens' de Film Fest Gent Award for Best International Short. De Ace Image Factory & The Fridge Publieksprijs ging net als in 2016 naar Anthony Nti, ditmaal voor 'Da Yie'.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

Erpe-Mere: een film om naar te luisteren

Van alle voor de studentenkortfilmcompetitie geselecteerde films is ‘Erpe-Mere’ van Noemi Osselaer er een om naar te luisteren. Muziek en sounddesign ondersteunen het beeld en zorgen voor ritme in deze moeilijk in categorieën onder te brengen kortfilm. Na ‘Erpe-Mere’ zal je anders kijken naar deze Oost-Vlaamse gemeente.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

De boy wonder van post-klassiek Hollywood

'The Great Buster: A Celebration', de nieuwste film van Peter Bogdanovich, is een documentaire over Buster Keaton, de grootste komiek uit de gouden jaren van Hollywood. Over Keaton, maar ook over zijn eigen carrière vol hoge pieken en diepe dalen, had ik via Skype een gesprek met de regisseur van 'The Last Picture Show'. De voormalige boy wonder van post-klassiek Hollywood is inmiddels tachtig, maar nog steeds strijdvaardig en obsessief bezig met zijn vak.

Lees meer  

Film Fest Gent -

Film Fest Gent On Tour: 'Martin Eden'

Met de geraffineerde Italiaanse film Martin Eden staat Film Fest Gent On Tour uitzonderlijk in het teken van de 46ste editie van FFG. Op 15 oktober, hetzelfde moment dat deze film van Pietro Marcello in première gaat op het festival, is hij ook te zien op alle locaties van onze On Tour-partners.

Lees meer  

Film Fest Gent -

Agustí Villaronga wint Joseph Plateau Honorary Award

Op 10 oktober won Agustí Villaronga op Film Fest Gent de Joseph Plateau Honorary Award voor zijn indrukwekkende carrière, die grotendeels onder de radar van het grote publiek bleef. De meervoudige winnaar van de Goya's, de belangrijkste Spaanse filmprijzen, nam de prijs persoonlijk in ontvangst in Sphinx Cinema.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

'Muidhond': goed en kwaad op het scherp van de snede

Film Fest Gent opent de competitie met ‘Muidhond’, de vierde en beste film van Patrice Toye. Omdat het over de innerlijke strijd gaat van een pedofiel is het ook haar delicaatste. Door haar serene en evenwichtige aanpak groeit het verhaal bij Toye uit tot een universele strijd tussen goed en kwaad. ‘Muidhond’ overstijgt het levensverhaal van het hoofpersonage Jonathan. Een man die niet wil zijn, wat hij is.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

Dit is de Explore Zone Jury

De Explore Zone Jury is een vijfkoppige jongerenjury die doorheen het festival het Explore Zone parcours op de voet volgt. Op 17 oktober, voor de vertoning van Cleo, ontdek je welke film van hen de Explore Zone Award krijgt! Wij vroegen hen alvast naar welke film zij het meeste uitkijken.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

Bavo Dhooge stelt zijn ‘Schrijvers op het scherm’ voor

Een goede schrijver is een worstelende schrijver. Wat doet een schrijver als hij niet schrijft? Kijken naar films over schrijvers! Dat zou het lapidaire antwoord kunnen zijn in het geval van auteur Bavo Dhooge. Hij schreef honderd boeken (thrillers, romans, jeugdromans) en als verwoed filmliefhebber hield hij tien jaar lang notities bij over films waarin een schrijver een hoofdrol speelt. Bagage en informatie genoeg dus om boek 101 neer te pennen. ‘Schrijvers op het scherm’ wordt op tien oktober op Film Fest Gent voorgesteld.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

Ontdek het festivalplein

Film Fest Gent beleef je ook buiten de cinemazaal. Net voor de imposante voorgevel van Kinepolis Gent bevindt zich het officiële Film Fest Gent-festivalplein: het kloppende hart van het festival waar van alles te beleven valt. Vergeet zeker je camera niet, want op het festivalplein zit je op de eerste rij voor de rode loper!

Lees meer  

Film Fest Gent -

Filmsterren spotten in Gent!

Droom je er van een hand te schudden met Matthias Schoenaerts? Of voeg je graag Carice van Houtens handtekening toe aan je collectie? Kom dan naar onze rode loper en ontmoet je idolen in levenden lijve! 

Dagelijks staan er op Film Fest Gent een heleboel nationale en internationale vips op de rode loper. Hieronder vind je een overzicht van alle gasten met wie je kennis kan maken op het festival. 

 

Lees meer  

Online communicatie door Wisefools