World soundtrack awards
 

Recente updates

Het laatste film- en festivalnieuws

Film Fest Gent -
Filmmuziek

Film Fest Gent eert filmcomponisten met album ‘World Soundtrack Awards: Tribute to the Film Composer

Om de twintigste verjaardag van de World Soundtrack Awards te vieren, wijdt Film Fest Gent zijn jaarlijkse album aan alle winnaars van de World Soundtrack Film Composer of the Year Award in de twee voorbije decennia. Het album verschijnt op 23 oktober 2020 onder de noemer World Soundtrack Awards: Tribute to the Film Composer. De muzikale uitvoering is zoals steeds in handen van Brussels Philharmonic o.l.v. maestro Dirk Brossé.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

Film Fest Gent en JEF maken de 47ste editie kidsproof!

Film Fest Gent en jeugdfilmorganisatie JEF slaan opnieuw de handen in elkaar om de 47ste editie van het festival naast coronaproof ook kidsproof te maken. Met het Kidsproof parcours - een fantasierijk en divers programma van zes kleurrijke films en als kers op de taart de Kidsproof familiedag - nodigt het festival zowel jong als oud uit om zijn blik te komen verruimen. Van geknutselde ecocinema als Hallo wereld! voor de allerkleinsten tot coming-of-ageverhalen als Psychobitch en avontuurlijke oorlogsthrillers als Op de vlucht. Voor elk wat wils!

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

Herbeleef filmklassiekers met eigenzinnige VIDEODROOM-concerten tijdens Film Fest Gent

Film Fest Gent laat ook dit jaar de kruisbestuiving tussen beeld en muziek gedijen tijdens VIDEODROOM 2020. In samenwerking met Kunstencentrum Vooruit presenteert het festival filmklassiekers als Solaris, Koyaanisqatsi en The Shining, onderworpen aan een VIDEODROOM make-over: live muziek en performances schetsen een experimentele blik op het filmcanon en staan garant voor onvergetelijke ervaringen.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

Gouden Beer-winnaar, Greta Thunberg en acteerdebuut Roméo Elvis op de 47ste editie van Film Fest Gent

Film Fest Gent licht een tipje van de sluier van wat de 47ste editie in oktober te bieden heeft. Aangepast aan de veiligheidsvoorschriften zal deze coronaproof editie een forum geven aan film van over de hele wereld, met onder meer de Gouden Beer-winnaar There Is No Evil van Mohammad Rasoulof en de Zweedse documentaire I Am Greta. Daarenboven werpt het programma dit jaar een fascinerende blik op wat er cinematografisch reilt en zeilt in buurland Duitsland, met onder meer Undine van rascineast Christian Petzold. Het acteerdebuut van Roméo Elvis in Mandibules en de boekverfilming Kom hier dat ik u kus bewijzen dan weer talent van eigen bodem. 

Lees meer  

Film Fest Gent -

FFG On Tour: The Painted Bird

De bejubelde cultroman uit de jaren 1960 van Jerzy Kozinski werd eindelijk verfilmd. Het leek ons een goede reden om niet alleen de grimmige film van Vaclav Marhoul maar ook de fascinerende figuur van deze omstreden auteur nog eens tegen het licht te houden.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Filmnieuws

Robbe De Hert: een leven verteerd door de film

Van de pas overleden Robbe De Hert vertoonde Film Fest Gent niet minder dan acht films. Brylcream Boulevard opende in 1995 zelfs het festival en zijn mooiste film Lijmen/Het been liep hier buiten competitie. Zijn oeuvre vertoont een grote diversiteit en is vooral sociaal geëngageerd. Film was zijn leven.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Film Fest Gent presents

Hot Summer openluchtfilm in vier Gentse buurten

Van 21 tot en met 29 augustus organiseert Film Fest Gent vier gratis filmvertoningen in enkele wijken in de Gentse binnen- en buitenstad. Filmmaker Sahim Omar Kalifa zal de vertoning van zijn film Zagros vooraf ter plaatse inleiden. Ook acteur Johan Heldenbergh en muzikante An Pierlé tekenen present voor de vertoningen van The Broken Circle Breakdown en Le tout nouveau testament. De openluchtvoorstellingen zijn deel van het zomerproject 'Hot Summer' van Film Fest Gent.

Lees meer  

Film Fest Gent -

Word lid van de Explore Zone Jury!

Ook dit jaar rekent Film Fest Gent op een vijfkoppige jongerenjury om haar oordeel te vellen over de films uit het jongerenparcours Explore Zone. Als lid van de jongerenjury ben je van 13 tot 24 oktober 2020 eregast van de 47ste editie van FFG! Tijdens deze editie - eventueel in een digitaal kleedje - mag jij mee op zoek gaan naar de nieuwe winnaar van de Explore Zone Award.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Filmnieuws

VAF pakt uit met Wildcard voor scenario

Om afgestudeerde scenaristen de kans te geven zich aan de filmsector bekend te maken komt er dit jaar voor het eerst een VAF Wildcard voor scenario. Tot nog toe was de felbegeerde Wildcard voorbehouden aan afgestudeerde regisseurs. Van Wildcard-winnaar tot gevestigde waarde is, kort samengevat, het traject dat Nathalie Teirlinck, Sahim Omar Kalifa, Adil El Arbi en Bilall Fallah, Kenneth Mercken, Hans Van Nuffel en Gilles Coulier doorliepen. Zij hebben zich met hun Wildcard realisatie op de kaart gezet.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Filmnieuws

VAF reglementeert Vlaams Corona Noodfonds

Terwijl de opnames van De familie Claus van regisseur Matthias Temmermans begonnen zijn, het draaien van Dealer van Jeroen Perceval hervat is en het duo Adil El Arbi en Bilall Fallah op de set van hun fictiereeks Grond vertoeven, kan op de website van het Vlaams Audiovisueel Fonds de reglementering worden geraadpleegd in verband met de verdeling van het Vlaams Noodfonds Corona.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

Bemachtig jouw programmabrochure voor FFG2020

Met de FFG Knack Focus Special programmabrochure heb je het volledige programma van de 47ste editie van Film Fest Gent bij de hand. De papieren programmabrochures worden op dit moment gedrukt en straks verzonden. 

Vanaf volgende dinsdag 29 september zijn ze overal verkrijgbaar: in de Gentse bibliotheken, culturele centra, onze festivallocaties, ticketbalie Gent en in talrijke horecazaken in en buiten Gent.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Filmnieuws

Fort Napoleon herbergt 20 jaar Vlaamse film

Het Oostendse Fort Napoleon heeft onder de titel ‘Het wonder is geschied’ een tentoonstelling gewijd aan twintig jaar Vlaamse film. Het gaat om een eigenzinnige reflectie op het bijzondere parcours van de Vlaamse film. Met deze tentoonstelling overbrugt Filmfestival Oostende het jaar 2020 tot aan de eerstvolgende editie voorzien op 15 januari 2021. Ben Van Alboom is de curator van de tentoonstelling.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Filmmuziek

Op de koffie bij Ennio Morricone, de supercomponist van ruw geschat vierhonderd soundtracks. ‘Vijftien films per jaar is helemaal niet veel.’

Uit ons archief: een portret van filmcomponist Ennio Morricone dat oorspronkelijk is verschenen in Knack Focus van 17 mei 2000. De afgelopen twintig jaar heeft de zopas overleden Morricone nog een honderdtal films toegevoegd aan zijn filmografie die nu een slordige 500 films en tv-series omvat. Hij won in 2016 eindelijk zijn eerste en enige 'echte' Oscar voor zijn score voor The Hateful Eight nadat hij in 2007 reeds een Honorary Academy Award in ontvangst had mogen nemen. Morricone overleed op maandag 6 juli in Rome. De wereldvermaarde componist was twee maal eregast op Film Fest Gent (in 1987 en in 2000) waar hij zijn muziek live presenteerde. 

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

Filmfestivals streven naar digitale “ecologie”

Film Fest Gent maakt deel uit van een bijna twintig leden tellende groep filmfestivals die oproept tot een nieuwe regelgeving nu veel festivals door de coronacrisis fysiek niet kunnen doorgaan maar wel digitaal te volgen zijn. Het meest concrete actiepunt is voorlopig de invoering van de geoblockering van de vertoonde films. Dat betekent dat een online gestreamde festivalfilm alleen te bekijken valt in het land waar het festival plaatsvindt.

Lees meer  

Film Fest Gent -

Marion Hänsel verdwijnt achter haar wolken

Film Fest Gent is diep getroffen door het overlijden op 71-jarige leeftijd van Marion Hänsel. Zij was een overal gerespecteerde cineaste. Met haar vijf in Gent in première vertoonde films en met haar gasten als Jane Birkin, Trevor Howard en Charles Aznavour droeg ze bij tot de uitstraling van het festival. Ze won zelf twee Joseph Plateauprijzen en was in 1999 onder meer met Christopher Lee en Amanda Plummer lid van de internationale jury.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

Film Fest Gent onthult campagnebeeld voor 47ste corona-proof editie

Op ruim vier maanden van het festival verwijderd, lost Film Fest Gent het campagnebeeld van zijn 47ste editie: dit jaar gaat het om een dubbelportret van filmicoon Romy Schneider en Duits acteur August Diehl. Zij knipogen naar de focus op Duitse cinema in het festivalprogramma van dit jaar. De festivaleditie in oktober zal er een zijn waarbij de veiligheid voorop zal staan en waarbij rekening zal worden gehouden met de op dat moment geldende maatregelen tegen het coronavirus.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

Waarom de Duitse cinema vandaag diverser en uitdagender is dan ooit

Voor zijn 47ste programma richt Film Fest Gent dit jaar zijn blik op wat er, cinematografisch gezien, reilt en zeilt in buurland Duitsland. Programmadirecteur Wim De Witte en programmator Michiel Philippaerts schetsen waarom de hedendaagse cinema bij onze buren razend interessant is. "Het staat vast dat de diversiteit in de Duitse cinema nog nooit zo groot geweest is."

Lees meer  

Online communicatie door Wisefools