World soundtrack awards
 
3x Brian De Palma in Goldmineties i.s.m. KASKCinema
3x Brian De Palma in Goldmineties i.s.m. KASKCinema One Shot Cinema
deel dit artikel
Goldmineties - 3x Brian De Palma

In het Goldmineties programma de hele maand januari in KASKcinema worden in samenwerking met Film Fest Gent drie Nineties films vertoond van de Amerikaanse regisseur Brian De Palma, volgens Patrick Duynslaegher, artistiek directeur van FFG, het grootste talent van de New Hollywood generatie die vanaf de heuglijke seventies van zich liet horen.

Woensdag 11 januari - 20:30 uur
RAISING CAIN (1992)
Na het debacle van Bonfire of the Vanities, keerde Brian De Palma terug naar de psycho-thriller, het genre waar hij zijn reputatie aan dankt, met deze briljante maar ook zeer grillige en narratief zelfs experimentele stijloefening rond een man (John Lithgow) met een meervoudige persoonlijkheid die moeders vermoordt om hun baby’s te kunnen ontvoeren. Boosaardige humor,  tergende suspense en visuele hoogstandjes: De Palma in topvorm. 'Alles wat critici deze filmmaker in de loop van de jaren hebben verweten, wordt hier tot demente satirische uitersten gedreven. Het resultaat is pervers fascinerend.' Lees in het uitgebreide artikel van Patrick Duynslaegher over 'Raising Cain' waarom dat zo is!

Woensdag 18 januari - 20:30 uur
CARLITO’S WAY (1993)
De Palma schildert het tragisch portret van een Porto Ricaanse gangster die ermee wil kappen, maar zich door zijn achterhaalde erecode in nesten werkt. Deze gedoemde misdaadsaga wordt toe gebouwd naar een grandioze climax, een achtervolging in de New Yorkse metro en in Grand Central Station. Zo uitzinnig Al Pacino acteerde in Scarface, zijn vorige film met De Palma, zo ingetogen en sereen is zijn vertolking in dit somber meesterwerk.

Woensdag 25 januari - 20:30 uur
SNAKE EYES (1998)
Deze hypergestileerde, hyper formalistische conspiratieve thriller is niet alleen een schitterende oefening in pure cinema, maar ook een fascinerende bespiegeling over beeldvorming en beeldmanipulatie in een samenzweerderig Amerika waar het streven naar profijt en vermaak het hoogste goed is. Met Nicolas Cage als een corrupte politieman die de kans krijgt om voor een keertje in zijn leven een goede daad te stellen.

Goldmineties - de hele maand januari in KASKCinema (Godshuizenlaan 4, Gent)

Tickets (€5/€3) te reserveren via KASKCinema

Patrick Duynslaegher

Patrick Duynslaegher

Van 1972 tot 2011 was Patrick Duynslaegher filmcriticus voor Knack magazine, waar hij van 2001 tot 2011 hoofdredacteur was. Van 2011 tot 2018 was hij artistiek directeur van Film Fest Gent. Hij schreef onder meer voor Sight & Sound, the International Film Guide, Variety en Vrij Nederland. Hij is de auteur van vier boeken, een over André Delvaux’s ‘Woman in a Twilight Garden’, een verzameling reviews, een overzicht van 100 jaar cinema in reviews en een kritische studie over het werk van Martin Scorsese.
 

Online communicatie door Wisefools