World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Kies je dag:

Recente updates

Het laatste film- en festivalnieuws

Animatiefilm 'Soul' sluit de 47ste editie van Film Fest Gent afFestival

De beloftevolle animatiefilm van Disney en Pixar Soul, geregisseerd door Pete Docter en Kemp Powers zal de 47ste editie van Film Fest Gent afsluiten. Pixar's laatste revelatie is een toegankelijke, betoverende en bovenal hartverwarmende escapade die mijmert over de grote levensvragen. Een ode aan het leven die zich laat bezielen door de muziek van jazzmuzikant Jon Batiste en bijgevolg een perfecte slotfilm voor Film Fest Gent 2020.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

Animatiefilm 'Soul' sluit de 47ste editie van Film Fest Gent af

De beloftevolle animatiefilm van Disney en Pixar Soul, geregisseerd door Pete Docter en Kemp Powers zal de 47ste editie van Film Fest Gent afsluiten. Pixar's laatste revelatie is een toegankelijke, betoverende en bovenal hartverwarmende escapade die mijmert over de grote levensvragen. Een ode aan het leven die zich laat bezielen door de muziek van jazzmuzikant Jon Batiste en bijgevolg een perfecte slotfilm voor Film Fest Gent 2020.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

Volledig programma Film Fest Gent 2020 bekend

De coronacrisis heeft Film Fest Gent duidelijk niet klein gekregen, getuige het kwalitatieve, gevarieerde en avontuurlijke programma dat voorligt, en gebaseerd is op scherpe keuzes. Het bevat onder meer een revelerende focus op de Duitse cinema en besteedt blijvende aandacht aan kortfilms en aan de genderproblematiek. Dit jaar introduceert het filmfestival een gloednieuwe sectie onder de noemer 'Official Selection: Masters & New Voices' met zowel films van grote filmauteurs als van verfrissende, nieuwe stemmen. Onder de internationale gasten rekenen we dit jaar Viggo Mortensen en Maïwenn. Ook Brusselaar Jérémie Renier tekent present. Daarnaast brengt Film Fest Gent een hulde aan de recent overleden Robbe De Hert, met de vertoning van zijn Dood van een Sandwichman en De Bom.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

'Drunk' van Thomas Vinterberg opent 47ste editie Film Fest Gent

De Deense donkere komedie Drunk van rascineast Thomas Vinterberg zal het startschot geven van de 47ste editie van Film Fest Gent. Met alvast een Cannes-label op zak en een succesvolle wereldpremière in Toronto is Vinterberg bovendien niet aan zijn proefstuk toe in Gent. Het festival vertoonde reeds zeven van zijn films en ontving de dogma 95-regisseur twee jaar geleden op de rode loper. Op 13 oktober levert het Deense goudhaantje het Gentse publiek alvast een openingsfilm van jewelste.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

Belgische 'L'Ennemi' opent Officiële Competitie Film Fest Gent, met daarin ook Gouden Leeuw-winnaar 'Nomadland'

De Belgische film L'Ennemi, geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van een Waals politicus, opent straks de Officiële Competitie op de 47ste editie van Film Fest Gent, op zaterdag 17 oktober. Ook Nomadland, dat afgelopen weekend de Gouden Leeuw won in Venetië en Pedro Costa's Vitalina Varela dingen mee in de competitie voor de Grand Prix voor Beste Film en de Georges Delerue Award voor Beste Muziek en Sound Design.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Filmmuziek

Dit zijn de genomineerden voor de 20ste World Soundtrack Awards!

Vol trots kondigt Film Fest Gent namens de WSAcademy de genomineerden aan van zijn jaarlijkse en wereldvermaarde World Soundtrack Awards, die dit jaar 20 kaarsjes uitblazen. Onder de genomineerden voor de verjaardagseditie zijn Alexandre Desplat - die dit jaar ook eregast is-, Thomas Newman, Benjamin Wallfish en John Williams. De IJslandse componiste en celliste Hildur Guðnadóttir, vorig jaar TV Composer of the Year op de WSAwards en begin dit jaar ook Oscarwinnares, is genomineerd in de categorie Film Composer of the Year. Nicholas Britell maakt de omgekeerde beweging en dingt dit jaar mee in de categorie TV Composer of the Year. Onder de genomineerden ook Belgisch talent: Hannes De Maeyer, die de muziek componeerde voor Torpedo, is genomineerd in twee categoriëen: Public Choice Award en Best Original Score for a Belgian Production.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Filmmuziek

Film Fest Gent eert filmcomponisten met album ‘World Soundtrack Awards: Tribute to the Film Composer

Om de twintigste verjaardag van de World Soundtrack Awards te vieren, wijdt Film Fest Gent zijn jaarlijkse album aan alle winnaars van de World Soundtrack Film Composer of the Year Award in de twee voorbije decennia. Het album verschijnt op 23 oktober 2020 onder de noemer World Soundtrack Awards: Tribute to the Film Composer. De muzikale uitvoering is zoals steeds in handen van Brussels Philharmonic o.l.v. maestro Dirk Brossé.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

Film Fest Gent en JEF maken de 47ste editie kidsproof!

Film Fest Gent en jeugdfilmorganisatie JEF slaan opnieuw de handen in elkaar om de 47ste editie van het festival naast coronaproof ook kidsproof te maken. Met het Kidsproof parcours - een fantasierijk en divers programma van zes kleurrijke films en als kers op de taart de Kidsproof familiedag - nodigt het festival zowel jong als oud uit om zijn blik te komen verruimen. Van geknutselde ecocinema als Hallo wereld! voor de allerkleinsten tot coming-of-ageverhalen als Psychobitch en avontuurlijke oorlogsthrillers als Op de vlucht. Voor elk wat wils!

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

Herbeleef filmklassiekers met eigenzinnige VIDEODROOM-concerten tijdens Film Fest Gent

Film Fest Gent laat ook dit jaar de kruisbestuiving tussen beeld en muziek gedijen tijdens VIDEODROOM 2020. In samenwerking met Kunstencentrum Vooruit presenteert het festival filmklassiekers als Solaris, Koyaanisqatsi en The Shining, onderworpen aan een VIDEODROOM make-over: live muziek en performances schetsen een experimentele blik op het filmcanon en staan garant voor onvergetelijke ervaringen.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

Gouden Beer-winnaar, Greta Thunberg en acteerdebuut Roméo Elvis op de 47ste editie van Film Fest Gent

Film Fest Gent licht een tipje van de sluier van wat de 47ste editie in oktober te bieden heeft. Aangepast aan de veiligheidsvoorschriften zal deze coronaproof editie een forum geven aan film van over de hele wereld, met onder meer de Gouden Beer-winnaar There Is No Evil van Mohammad Rasoulof en de Zweedse documentaire I Am Greta. Daarenboven werpt het programma dit jaar een fascinerende blik op wat er cinematografisch reilt en zeilt in buurland Duitsland, met onder meer Undine van rascineast Christian Petzold. Het acteerdebuut van Roméo Elvis in Mandibules en de boekverfilming Kom hier dat ik u kus bewijzen dan weer talent van eigen bodem. 

Lees meer  

Film Fest Gent -

FFG On Tour: The Painted Bird

De bejubelde cultroman uit de jaren 1960 van Jerzy Kozinski werd eindelijk verfilmd. Het leek ons een goede reden om niet alleen de grimmige film van Vaclav Marhoul maar ook de fascinerende figuur van deze omstreden auteur nog eens tegen het licht te houden.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Filmnieuws

Robbe De Hert: een leven verteerd door de film

Van de pas overleden Robbe De Hert vertoonde Film Fest Gent niet minder dan acht films. Brylcream Boulevard opende in 1995 zelfs het festival en zijn mooiste film Lijmen/Het been liep hier buiten competitie. Zijn oeuvre vertoont een grote diversiteit en is vooral sociaal geëngageerd. Film was zijn leven.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Film Fest Gent presents

Hot Summer openluchtfilm in vier Gentse buurten

Van 21 tot en met 29 augustus organiseert Film Fest Gent vier gratis filmvertoningen in enkele wijken in de Gentse binnen- en buitenstad. Filmmaker Sahim Omar Kalifa zal de vertoning van zijn film Zagros vooraf ter plaatse inleiden. Ook acteur Johan Heldenbergh en muzikante An Pierlé tekenen present voor de vertoningen van The Broken Circle Breakdown en Le tout nouveau testament. De openluchtvoorstellingen zijn deel van het zomerproject 'Hot Summer' van Film Fest Gent.

Lees meer  

Film Fest Gent -

Word lid van de Explore Zone Jury!

Ook dit jaar rekent Film Fest Gent op een vijfkoppige jongerenjury om haar oordeel te vellen over de films uit het jongerenparcours Explore Zone. Als lid van de jongerenjury ben je van 13 tot 24 oktober 2020 eregast van de 47ste editie van FFG! Tijdens deze editie - eventueel in een digitaal kleedje - mag jij mee op zoek gaan naar de nieuwe winnaar van de Explore Zone Award.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Filmnieuws

VAF pakt uit met Wildcard voor scenario

Om afgestudeerde scenaristen de kans te geven zich aan de filmsector bekend te maken komt er dit jaar voor het eerst een VAF Wildcard voor scenario. Tot nog toe was de felbegeerde Wildcard voorbehouden aan afgestudeerde regisseurs. Van Wildcard-winnaar tot gevestigde waarde is, kort samengevat, het traject dat Nathalie Teirlinck, Sahim Omar Kalifa, Adil El Arbi en Bilall Fallah, Kenneth Mercken, Hans Van Nuffel en Gilles Coulier doorliepen. Zij hebben zich met hun Wildcard realisatie op de kaart gezet.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Filmnieuws

VAF reglementeert Vlaams Corona Noodfonds

Terwijl de opnames van De familie Claus van regisseur Matthias Temmermans begonnen zijn, het draaien van Dealer van Jeroen Perceval hervat is en het duo Adil El Arbi en Bilall Fallah op de set van hun fictiereeks Grond vertoeven, kan op de website van het Vlaams Audiovisueel Fonds de reglementering worden geraadpleegd in verband met de verdeling van het Vlaams Noodfonds Corona.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

Bemachtig jouw programmabrochure voor FFG2020

Met de FFG Knack Focus Special programmabrochure heb je het volledige programma van de 47ste editie van Film Fest Gent bij de hand. De papieren programmabrochures worden op dit moment gedrukt en straks verzonden. 

Vanaf volgende dinsdag 29 september zijn ze overal verkrijgbaar: in de Gentse bibliotheken, culturele centra, onze festivallocaties, ticketbalie Gent en in talrijke horecazaken in Gent. Vanaf volgende week lees je hier ook waar je onze brochure kan vinden buiten Gent. 

Kan je niet mee wachten? Lees dan alvast onze brochure digitaal.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Filmnieuws

Fort Napoleon herbergt 20 jaar Vlaamse film

Het Oostendse Fort Napoleon heeft onder de titel ‘Het wonder is geschied’ een tentoonstelling gewijd aan twintig jaar Vlaamse film. Het gaat om een eigenzinnige reflectie op het bijzondere parcours van de Vlaamse film. Met deze tentoonstelling overbrugt Filmfestival Oostende het jaar 2020 tot aan de eerstvolgende editie voorzien op 15 januari 2021. Ben Van Alboom is de curator van de tentoonstelling.

Lees meer  

Film Fest Gent -
Filmmuziek

Op de koffie bij Ennio Morricone, de supercomponist van ruw geschat vierhonderd soundtracks. ‘Vijftien films per jaar is helemaal niet veel.’

Uit ons archief: een portret van filmcomponist Ennio Morricone dat oorspronkelijk is verschenen in Knack Focus van 17 mei 2000. De afgelopen twintig jaar heeft de zopas overleden Morricone nog een honderdtal films toegevoegd aan zijn filmografie die nu een slordige 500 films en tv-series omvat. Hij won in 2016 eindelijk zijn eerste en enige 'echte' Oscar voor zijn score voor The Hateful Eight nadat hij in 2007 reeds een Honorary Academy Award in ontvangst had mogen nemen. Morricone overleed op maandag 6 juli in Rome. De wereldvermaarde componist was twee maal eregast op Film Fest Gent (in 1987 en in 2000) waar hij zijn muziek live presenteerde. 

Lees meer  

Film Fest Gent -
Festival

Filmfestivals streven naar digitale “ecologie”

Film Fest Gent maakt deel uit van een bijna twintig leden tellende groep filmfestivals die oproept tot een nieuwe regelgeving nu veel festivals door de coronacrisis fysiek niet kunnen doorgaan maar wel digitaal te volgen zijn. Het meest concrete actiepunt is voorlopig de invoering van de geoblockering van de vertoonde films. Dat betekent dat een online gestreamde festivalfilm alleen te bekijken valt in het land waar het festival plaatsvindt.

Lees meer  

Online communicatie door Wisefools