World soundtrack awards
 
 Tom Lenaerts en Paul Baeten Gronda over ‘Over Water’ (podcast)
Tom Lenaerts en Paul Baeten Gronda over ‘Over Water’ (podcast) Festival
deel dit artikel
Over Water - Tom Lenaerts

De scenaristengilde heeft een podcast vol achtergrondinformatie over de door één uitgezonden reeks ‘Over Water’ online gezet. Het is een nieuwjaarsgeschenk van de gilde die de belangen van de scenaristen behartigt. In feite gaat het om een opname van een gesprek onder de makers van de serie dat gehouden werd in het kader van de ‘Serial Madness’ op de jongste editie van Film Fest Gent. De podcast gaat niet alleen over ‘Over Water’ maar ook over de nog door VTM uit te zenden reeks ‘Jan De Lichte’.

Scenaristen Tom Lenaerts en Paul Baeten Gronda verklappen dat ze allebei meer houden van verhalen die diep inzoomen op personages dan van door een plot gedreven story. Zij kozen voor de Antwerpse haven als arena omdat die ook, zowel nationaal als internationaal, bekend staat wegens zijn drugshandel. Daarin plaatsen ze een figuur die een tweede kans krijgt in zijn leven.

Het contrast tussen de openheid van de haven en de beslotenheid van het gezin is dramatisch interessant volgens de scenaristen. Tom Lenaerts bekent dat hij wellicht het meest opzag tegen het “pitchen” van zijn project. Vooral omdat je na een goede pitch nog een slecht scenario kan schrijven. Hij verklapt wel wanneer je een project aan geïnteresseerden kan voorleggen of het aan de man kan brengen.Uit de podcast blijkt eveneens dat er heel wat keuzes dienden gemaakt en dat Tom Lenaerts zowel het acteerwerk als de marsrichting van het geheel in het oog hield. 

Je kan hier de volledige podcast beluisteren.

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Wisefools