World soundtrack awards
 
 Herdenkingsfilm W0I naar Nyon
Herdenkingsfilm W0I naar Nyon Filmnieuws
deel dit artikel
'We Will Remember Them'

Annabel Verbeke stelt haar VAF Wildcardproject ‘We Will Remember Them’ voor het eerst aan een internationaal publiek voor op 13 april 2019 in het Zwitserse Nyon. Haar film krijgt er een speciale vertoning op de slotavond van de vijftigste editie van het documentairefestival Visions du Réel.

'We Will Remember Them’ is een lange documentaire over de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Ieper en omstreken. Sinds 1919 lijkt het leven in het Ieperse in het teken te staan van het herdenken van WOI. Bij het reizen door het herdenkingslandschap stuitte ze op uiteenlopende en zelfs tegenstrijdige manieren van herdenken.

In het Nederlandse dagblad Trouw vermeldt Annabel Verbeke “de gekke discrepantie tussen de schoonheid en het eerbetoon op de piekfijne begraafplaatsen en de gruwel van de oorlog. Het verleden wordt op die manier ook gesacraliseerd, bijna verheerlijkt”. Verbeke werd in 2010 bekroond met een VAF Wildcard voor haar afstudeerproject ‘Les enfants de la mer/mère’ over een internaat voor jongens in een moeilijke thuissituatie of met gedragsproblemen.

Opium

Op het festival worden nog drie Vlaamse coproducties vertoond. ‘Transnistra’ volgt drie jongeren die opgroeien in Transnistrië en in ‘Gods of Molenbeek’ filmt de Finse cineaste Reetta Huhtanen hoe haar zoontje Aatos en zijn vrienden opgroeien in Molenbeek ten tijde van de aanslagen van maart 2016. 

‘Century of Smoke’ van Nicolas Graux wordt in competitie vertoond en speelt zich af in Laos waar de regisseur een jaar lang verbleef. Hij brengt Laosan in beeld die opiumverslaafd is maar heeft vooral oog voor de sociale omstandigheden waarin het uit China afkomstige Akha volk leeft. Terwijl mannen verslaafd zijn aan opium proberen de vrouwen de situatie leefbaar te houden.

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Wisefools