World soundtrack awards
 
 Bas Devos rijgt Berlijn en Cannes aan elkaar
Bas Devos rijgt Berlijn en Cannes aan elkaar Filmnieuws
deel dit artikel
Bas Devos

Nauwelijks drie maanden nadat hij in Berlijn zijn ‘Hellhole’ voorstelde, trekt Bas Devos naar Cannes waar zijn nieuwste film ‘Ghost Tropic’ zopas werd geselecteerd voor de prestigieuze nevensectie Quinzaine des Réalisateurs.

Twee opeenvolgende films die op twee op elkaar volgende internationale filmfestivals in wereldpremière gaan, is waarschijnlijk uniek in de geschiedenis van de Vlaamse film. ‘Ghost Tropic’ was tijdens Berlijn al in productie en wordt op dit ogenblik nog verder afgewerkt. In een reactie aan het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) heeft Bas Devos het over erg verrassend maar zeer deugddoend nieuws. Hij onderstreept dat ‘Hellhole’ en ‘Ghost Tropic’ twee compleet verschillende films zijn die toch sterk verbonden zijn. Alsof ‘Ghost Tropic’ een aarzelend antwoord is op de vragen die ‘Hellhole’ opwierp.

Nachtelijke tocht

Het hoofdpersonage in ‘Ghost Tropic’ is de achtenvijftigjarige Khadija die na een lange werkdag ’s avonds in slaap valt op de metro. Als ze aan de eindhalte wakker wordt moet ze haar weg naar huis te voet verderzetten. De nachtelijke tocht dwingt haar om hulp te vragen en te geven aan de andere bewoners van de nacht. Saadia Bentaïeb, bekend van ‘D’après une histoire vraie’, ‘Jusqu’à la garde’ en ‘120 battements de coeur’, speelt de hoofdrol. Andere rollen zijn voor Maaike Neuville, Nora Dari en Willy Thomas die in ‘Hellhole’ de doktersrol voor zijn rekening nam. Voor de cinematografie deed Bas Devos een beroep op Grimm Vandekerckhove, Dieter Diependaele monteerde en de muziek is van de hand van Brecht Ameel.

Doorbraak

Tijdens de Berlinale plaatste het vakblad Variety Bas Devos op de lijst van de 10 Europeans to Watch met de filmlui die dit jaar zouden doorbreken. De selectie voor Cannes bewijst dat Variety het bij het rechte eind had. Inmiddels werd ‘Hellhole’ onder meer op het filmfestival van Hong Kong vertoond en daar kreeg Bas Devos film de prijs voor de beste regie. Bij ons komt ‘Ghost Tropic’ in het najaar in de bioscopen. De Quinzaine des Réalisateurs wordt in Cannes als de belangrijkste nevensectie naast de officiële selectie beschouwd. Ze ontstond na mei 68 en legt de klemtoon op het oeuvre en het auteurschap van de regisseurs. De Quinzaine is zowel het startpunt in een carrière als de springplank naar de officiële competitie voor tal van regisseurs; Onder hen namen als Robert Bresson, Louis Malle, Martin Scorsese, de gebroeders Dardenne

Raf Butstraen

Voormalig filmrecensent - met 33 jaar filmgeschiedenis op de teller - Raf Butstraen schrijft voor Film Fest Gent.

Online communicatie door Wisefools