VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
World Soundtrack Awards
World Soundtrack Awards
Deel dit project

De World Soundtrack Awards, 's werelds belangrijkste internationale filmmuziekprijzen, worden sinds 2001 jaarlijks uitgereikt op het World Soundtrack Awards Gala & Concert tijdens Film Fest Gent. Gevestigde namen worden er gelauwerd voor hun loopbaan maar ook de jonge, beginnende componisten vallen in de prijzen en zien zo hun carrière in een stroomversnelling gaan. 

Film Fest Gent is een vaste waarde in de internationale filmwereld, een positie die het onder meer te danken heeft aan de unieke focus op filmmuziek. Geboren uit het idee om de individuen achter soundtracks en scores uit de schaduwpositie te halen, werden in 2001 de World Soundtrack Awards en de World Soundtrack Academy in het leven geroepen. Met als doel het organiseren en samenbrengen van de educatieve, culturele en professionele aspecten van de kunst van filmmuziek, zorgen ze voor de instandhouding van de geschiedenis van de soundtrack en diens wereldwijde promotie.

De Academy, bestaande uit filmmuziekprofessionals van over de hele wereld, voorziet in een educatief luik door seminaries, workshops, masterclasses etc. te organiseren, maar ook door deze studies nadien te publiceren en de ontwikkeling van een archief.

De Awards gelden in dit geheel slechts als een start, maar zeker ook als absoluut hoogtepunt van de muziek gerelateerde activiteiten tijdens het festival. Zij worden georganiseerd om de filmcomponist de erkenning te geven die hij of zij verdient.

Een overzicht van de uitgereikte awards

  • SABAM Award for the Most Original Composition by a Young International Composer
  • Best Original Score for a Belgian Production
  • Discovery of the Year
  • Television Composer of the Year
  • Film Composer of the Year
  • Public Choice Award
  • Best Original Song Written Directly For A Film
  • Lifetime Achievement Award

De toekenning van de awards, met uitzondering van de Public Choice Award, gebeurt door de stemgerechtigde leden van de Academy. De Public Choice Award wordt toegekend door middel van stemmen van het grote publiek, dat een stem kan uitbrengen op zijn/haar favoriete score van de afgelopen 12 maanden. 

Gala & Concert
De awards worden uitgereikt op een feestelijke avond die opgedeeld is in twee delen. De avond start met de uitreiking van de prijzen en de in ontvangstname door verschillende (internationaal gerenommeerde) componisten. Na een korte pauze wordt filmmuziek live gebracht door Brussels Philharmonic onder leiding van Maestro Dirk Brossé, met bijhorende filmfragmenten geprojecteerd op groot scherm. Jaarlijks kan deze avond rekenen op de deelname van de aanwezige componisten, die hun composities meespelen met het orkest of de rol van de dirigent overnemen.

In het verleden vielen grote namen als Howard Shore, John Williams, Antonio Sanchez, Hans Zimmer, Alexandre Desplat in de prijzen. Een compleet overzicht van alle World Soundtrack Awards winnaars vind je op de website van de World Soundtrack Awards.

2018
Centrale gasten dit jaar waren Carter Burwell en Nicholas Britell (World Soundtrack Discovery of the Year 2017). Daarnaast werd de Franse componist Philippe Sarde geëerd met een World Soundtrack Lifetime Achievement Award. 

Voor wie enkel van de filmmuziek wou genieten, kon terecht bij '2001 and Beyond: A Symphonic Odyssey', een concert dat volledig in het teken stond van de 50e verjaardag van Stanley Kubricks meesterwerk '2001: A Space Odyssey.' Geen ceremonie of bedankingsspeeches maar des te meer filmmuziek. Brussels Philharmonic stond opnieuw paraat onder leiding van Maestro Dirk Brossé om een mengeling aan ruimtefilmmuziek te brengen. De bijpassende filmclips werden, net als tijdens de World Soundtrack Awards, geprojecteerd op drie grote schermen achter het orkest. 

Meet & Greet

Elk jaar organiseert Film Fest Gent een korte persconferentie en achteraf een meet & greet met de optredende en genomineerde WSA componisten

World Soundtrack Awards

Meer info (Engelstalig)  

Gerelateerd evenementen

Gearchiveerd

16e World Soundtrack Awards Ceremony & Concert

Een exclusief World Soundtrack Awards Gala in het gezelschap van grote namen uit de internationale wereld van de filmmuziek. Tijdens de award ceremony wordt een nieuwe prijs uitgereikt: Best TV Composer of the Year. De prijsuitreiking wordt gevolgd door een…

Lees meer  

Gearchiveerd

15e World Soundtrack Awards Ceremony & Concert

Voor de vijftiende verjaardagseditie van de World Soundtrack Awards op 24 oktober, verwelkomt Film Fest Gent Alan Silvestri, een van de meest briljante filmcomponisten van zijn generatie, bekend voor zijn muziek uit 'Back to the Future' en 'Forrest Gump'. Brussels…

Lees meer  

Gearchiveerd

14e World Soundtrack Awards Ceremony & Concert

De 14e World Soundtrack Awards Ceremony & Concert vindt plaats op 25 oktober 2014 in het Gentse Kuipke.  Film Fest Gent is verheugd de Amerikaanse componist  en ex-drummer van de rockband ‘Red Hot Chili Peppers’ Cliff Martinez te mogen verwelkomen…

Lees meer  

Gearchiveerd

13e World Soundtrack Awards & Concert

Film Fest Gent is verheugd de Franse componist Alexandre Desplat te mogen verwelkomen op het traditionele filmmuziekconcert tijdens het tweede deel van de World Soundtrack Awards dat de 40e verjaardageditie van het festival feestelijk afsluit. De Lifetime Achievement Award gaat…

Lees meer  

Online communicatie door Lavagraphics