World soundtrack awards
46e Film Fest Gent: Focus op Spanje
Thema
Film Fest Gent
FILM FEST GENT

8 > 18 okt 2019

Met het beste van de nieuwe Spaanse cinema en een terugblik op het glorieus verleden van een van de historisch belangrijkste filmlanden ter wereld.

46e Film Fest Gent: Focus op Spanje

Met het beste van de nieuwe Spaanse cinema en een terugblik op het glorieus verleden van een van de historisch belangrijkste filmlanden ter wereld.

Een land als Spanje vormt een geschenk voor de filmwereld. Dat Spanje een rijke filmgeschiedenis heeft, kan niemand ontkennen. Kijk maar naar kleppers als Luis Buñuel, Carlos Saura of Victor Erice. Maar de gloriedagen van de Spaanse cinema enkel in het verleden plaatsen, zou dan ook weer een vergissing zijn. Ook vandaag kunnen we op de Spaanse filmindustrie rekenen als het gaat om kwalitatieve en intrigerende films. Daarbij halen we meteen Pedro Almodóvar voor de geest, of één van de vele iconische genrecinema- parels die Spanje de voorbije jaren op de wereld losliet.

Een aantal daarvan haalden zelfs onze Classics-selectie, waar ook regisseur Agustí Villaronga in de spotlight staat. In ons focus-programma vind je echter niet enkel genrecinema (wel Almodóvar!), maar ook een hoop stevige arthousefilms. Spanje is één van de landen die nog op zoek is naar haar plaats binnen Europa, en de filmmakers doen hetzelfde binnen de Europese filmindustrie. Spanje kent immers een nieuwe, jonge golf filmmakers die op hun eigen manier betekenis proberen te geven aan het Franquisme dat hun land nog steeds in de greep heeft. Dat zet zich om in unieke interpretaties van het nationaal trauma waar Spanje nog steeds mee worstelt, zoals ‘While at War’ en ‘Les Perseides’. Met ‘Els dies que vindran’, ‘Meseta’ en ‘Júlia Ist’ wordt dan weer bewezen dat Spaanse film ook zeer persoonlijke, intimistische drama’s omvat. Voor de avontuurlijke filmfan is er ook goed nieuws, want de Spaanse cinema deinst zeker niet terug voor een experiment, kijk maar eens naar ‘Liberté’.

Ten slotte bevat onze selectie ook poignante voorbeelden van hoe de Spaanse cinema de grens tussen fictie en documentaire opzoekt, met ‘Entre dues aigües’ en ‘Zaniki’. Voor elk wat wils, met andere woorden. Vamos!

Online communicatie door Lavagraphics