World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Film Fest Gent - Petite fille
Petite fille - Little Girl (2020)

regisseur: Sébastien Lifshitz

Met: Sasha

duur: 85 minuten
LGBTQ+ , Docs , Coming-of-age, Familiefilm, Documentaire

Officiële Selectie - In Competitie

Koop tickets
Ticket info: Lees de FAQ

In aanwezigheid van: Sébastien Lifshitz

"Als ik groot ben, wil ik een meisje zijn." De ouders van Sasha kijken raar op als ze die woorden horen uit de mond van hun kind. Sasha is drie jaar en is geboren in een jongenslichaam. Het is dus moeilijk om dat verlangen serieus te nemen, maar Sasha blijft het herhalen. Als ze vier wordt, vertelt haar moeder Karine haar dat zoiets onmogelijk is, wat een verwoestend effect heeft op de kleuter. Er is niets waar Karine in haar leven meer spijt van heeft dan die ongenuanceerde reactie. Maar zowel zij als Sasha's vader wenden hierna vrij snel de steven. Ze verdiepen zich in genderdysforie (of geslachtsidentiteitsstoornis) om zo in het belang van hun kind te kunnen handelen. Dat blijkt verre van eenvoudig. De toekomst is met zekerheid een reis over een slingerend pad bezaaid met wolfijzers en schietgeweren. Toch is dat voor geen enkel gezinslid een reden om die niet aan te vatten.

In de documentaire Petite fille laat de Franse regisseur Sébastien Lifshitz ons kennismaken met drie buitengewone mensen. Hij kiest resoluut voor het gezichtspunt van Sasha, ook letterlijk. Omdat de camera vaak op haar ooghoogte staat, word je als toeschouwer in haar positie gedwongen. We kijken dus met haar blik naar de wereld en zien niet wat zij niet ziet. In die wereld moet er heel veel besproken worden. Het psychisch en medisch advies dat bij zo'n gendertransitie hoort, maar ook bijvoorbeeld vragen over de puberteit en of ze kinderen wil. Vergeet niet dat Sasha op het moment van het filmen zeven jaar oud is!

Lifshitz dringt zich nergens op, een belangrijk kenmerk van zijn cinema. Hij heeft zich de voorbije twintig jaar opgewerkt tot een van de boeiendste stemmen van de Franse cinema. Hoewel hij in 2012 een César kreeg voor zijn documentaire Les invisibles, blijft hij zelfs in zijn vaderland een buitenstaander, een outsider die graag over ander outsiders vertelt, zowel in zijn documentaires (Bambi, Les vies de Thérèse) als in zijn fictiewerk (Wild Side, over een transgender sekswerker). Lifshitz dringt geen antwoorden op, laat staan dat hij een moreel oordeel velt. Hij observeert en laat de toeschouwer zelf conclusies trekken in dit inspirerend en delicaat portret van een kind met een droom.

Een inspirerend en delicaat portret van een kind met een droom.

Stem hier voor de North Sea Port Publieksprijs

En win een VIP-rondvaart met diner in het Gentse deel van de North Sea Port voor tien personen.

  Breng je stem uit
Publieke score
 
Nodig je vrienden uit

Speeldata: Petite fille - Little Girl

Kinepolis Gent
Gasten: Sébastien Lifshitz (Director)
wo 21 okt 2020 19:30 - 20:55 (85 min)
Kinepolis Gent
Gasten: Sébastien Lifshitz (Director)
do 22 okt 2020 17:30 - 18:55 (85 min)
Kinepolis Gent vr 23 okt 2020 14:00 - 15:25 (85 min)

Credits

regisseur: Sébastien Lifshitz
scenario: Sébastien Lifshitz
producent: Muriel Meynard
montage: Pauline Gaillard
fotografie: Paul Guilhaume

productiehuis: Agat Films & Cie
Distributeur: Imagine Film Distribution

Meer info

dialoog: Frans
ondertitels: Nl ond.
Land: Frankrijk
jaar: 2020

Filmografie

SÉBASTIEN LIFSHITZ: Il faut que je l'aime (1996, short), Open Bodies (1998), Come Undone (2000), The Crossing (2001), Wild Side (2004), Going South (2009), Les Invisibles (2012), Bambi (2013), The Lives of Thérèse (2016), Adolescents (2020), Little Girl (2020)

Technical Specs

formaat: DCP
kader: 1:2,35

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -

Stem hier voor de North Sea Port Publieksprijs

En win een VIP-rondvaart met diner in het Gentse deel van de North Sea Port voor tien personen.

Breng je stem uit
Online communicatie door Wisefools