World soundtrack awards
Muidhond
Muidhond - Tench (2019)

regisseur: Patrice Toye

componist: John Parish
Met: Tijmen Govaerts, Ina Geerts, Line Pillet, e.a.

In aanwezigheid van: Inge Schilperoord, Peter Seynaeve, Greet Verstraete, Richard Van Oosterhout, Vincent De Pater, John Parish, Patrice Toye, Tijmen Govaerts, Julia Brown, Ina Geerts, Line Pillet, Antonino Lombardo

Voor haar vierde speelfilm, na 'Rosie', '(N)iemand' en 'Little Black Spiders', verfilmde cineaste Patrice Toye voor het eerst een roman: het veelbekroonde 'Muidhond' van schrijfster en forensisch psycholoog Inge Schilperoord, over de innerlijke strijd van een zedendelinquent met een verlangen naar wel heel jonge meisjes.

'Muidhond' vertelt het verhaal van Jonathan, een introverte, zachtaardige jongen van 25 jaar die uit de gevangenis terugkeert naar zijn vertrouwde dorp aan de kust, waar hij met zijn moeder en zijn oude hond Mick samenleeft. Wat hij precies op zijn kerfstok heeft, wordt niet gezegd. Jonathan heeft het uit zijn hoofd verbannen en is vastberaden om zijn leven terug op de rails te krijgen. In de woning naast hen nemen een moeder en haar dochtertje van tien hun intrek. Het meisje is samen met haar moeder op de vlucht voor haar vader, en loopt er eenzaam en verwaarloosd bij. Als Jonathan na een uitstapje aan de duinmeertjes terugkeert met een gekwetste muidhond (een vis uit de karperfamilie), komt het meisje, eveneens een dierenliefhebber, zijn vangst bewonderen. Jonathan houdt haar aanvankelijk op afstand, maar ze zoekt toenadering omdat ze verder niemand heeft. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen beiden. Maar Jonathan worstelt met zijn afwijkende seksuele driften, die hij uit alle macht in de kiem probeert te smoren. Intussen wordt hij op zijn werk ontslagen, en takelt de muidhond zienderogen af. Bovendien zal hij door een nakende verhuis afscheid moeten nemen van het eenzame meisje.

Patrice Toye behandelt met 'Muidhond' een heftig thema dat ongetwijfeld stof zal doen opwaaien, maar ze doet dat met gevoel voor sfeer en nuance. De indringende beeldtaal en bedachte montage maakt de existentiële zoektocht, twijfels en onzekerheden van Jonathan haast tastbaar. Dit arthousedrama wordt bovendien kundig gedragen door Tijmen Govaerts ('Wij', 'Girl', 'Kursk') als de jonge lead. Hij kruipt diep in het hoofd van Jonathan, die meer is dan zijn donkere kant alleen, en doet dat op een verbluffend overtuigende wijze. Een aangrijpende, gedurfde film over het heruitvinden of verdringen van je identiteit en over de strijd tussen goed en kwaad in ieder van ons.

"Patrice Toye behandelt met 'Muidhond' een heftig thema dat ongetwijfeld stof zal doen opwaaien, maar ze doet dat met gevoel voor sfeer en nuance."

Publieke score
 
Nodig je vrienden uit

Speeldata: Muidhond - Tench

Kinepolis Gent
Gasten: Julia Brown (Actress), Vincent De Pater (Production Designer), Ina Geerts (Actress), Tijmen Govaerts (Actor), Antonino Lombardo (Producer), John Parish (Composer), Line Pillet (Actress), Inge Schilperoord (Writer), Peter Seynaeve (Actor), Patrice Toye (Director), Richard Van Oosterhout (Cinematographer), Greet Verstraete (Actress)
wo 9 okt 2019 19:45 - 21:24 (99 min)
Kinepolis Gent
Gasten: Patrice Toye (Director)
ma 14 okt 2019 14:30 - 16:09 (99 min)
Kinepolis Gent
Gasten: Tijmen Govaerts (Actor), Patrice Toye (Director)
wo 16 okt 2019 22:15 - 23:54 (99 min)

Credits

regisseur: Patrice Toye
scenario: Patrice Toye, Peter Seynaeve
producent: Antonino Lombardo
componist: John Parish
montage: David Verdurme
fotografie: Richard Van Oosterhout

productiehuis: Prime Time
Distributeur: Imagine Film Distribution

Meer info

dialoog: Nederlands
ondertitels: Eng ond.
land: België
jaar: 2019

Filmografie

PATRICE TOYE: Tout ce qu'elle veut (1990), Vrouwen willen trouwen (1992, short), Altijd ander water (1993, short), Stad in zicht (1994), Stoute schoenen (1996, TV movie), L'amant de Maman (1997, TV movie), Rosie (1998), Gezocht: Man (2005, TV movie), Nowhere Man (2008), Little Black Spiders (2012), Muidhond (2019).

Technical Specs

formaat: DCP

Andere festival films van regisseur Patrice Toye

1999:Lolamoviola : L'amant de maman
1998:Rosie
1998:Vrouwen willen trouwen
1992:Vrouwen willen trouwen
1988:Les Amants de maman
Online communicatie door Lavagraphics