World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Kies je dag:
Film Fest Gent - L'Ennemi
L'Ennemi - The Enemy (2020)

regisseur: Stephan Streker

Met: Jérémie Renier, Alma Jodorowsky, Emmanuelle Bercot, Sam Louwyck, Peter Van den Begin, Bruno Vanden Broecke, Jeroen Perceval, e.a.

duur: 105 minuten
Belgian Cinema Today Rechtszaaldrama, Drama, Misdaad, Romantisch

Officiële Selectie - In Competitie

Koop tickets
Ticket info: Lees de FAQ
Film Fest Gent - L'Ennemi

In aanwezigheid van: Dries Phlypo, Stephan Streker, Jérémie Renier, Sam Louwyck, Peter Van den Begin, Bruno Vanden Broecke, Michaël Goldberg

Drie jaar nadat hij de bioscopen door elkaar schudde met Noces, over de dilemma's van tweede generatie-immigranten in Brussel, keert regisseur Stephan Streker terug naar het witte doek met L'ennemi. De hoofdrol is weggelegd voor Jérémie Renier, die doorbrak dankzij films van de broers Dardenne. Op intense wijze kruipt hij voor dit psychologisch drama in de huid van Louis Durieux, een Belgische politicus die ervan beschuldigd wordt zijn vrouw Maëva (Alma Jodorowsky, kleindochter van) te hebben vermoord in hun hotelkamer aan de Noordzee.

Net als bij Noces vertrekt Streker ook hier van een nieuwsitem dat in België pers en publieke opinie beroerde. Wat de kijker zou kunnen verontrusten, is dat de waarheid Streker eigenlijk niet boeit. Hij wil procureur noch advocaat spelen. De feiten zijn voor de cineast louter een alibi om de aandacht te vestigen op de intieme emoties van zijn protagonist. Net als op de vraag: hoe kan liefde tot zulke extreme toestanden leiden? Kun je iemand wel écht kennen? Zo waakt hij erover dat de donkere bioscoopzaal niet verandert in een rechtszaal. "Niemand weet wat er in die hotelkamer is gebeurd en toch heeft iedereen er een mening over", aldus de regisseur. "Het zegt meer over de mensen zelf dan over de situatie."

Een onzichtbare hoofdrol is weggelegd voor ons land, België. Streker werpt met zijn vierde langspeler een blik op een land dat verdeeld is in twee zeer verschillende gemeenschappen. Streker reikt je de sleutels aan om een oordeel te vellen, maar weigert de minste zekerheid te verschaffen over het personage wiens persoonlijke leven op het scherm haarfijn wordt ontleed. Wat wel zeker is: L'ennemi is een ijzersterk geacteerde thriller met Jérémie Renier voorop, bijgestaan door Peter Van Den Begin, Jeroen Perceval, Bruno Vanden Broecke en Sam Louwyck.

Op zaterdag 17/10 is L'ENNMI de openingsfilm van de competitie. Op de voorstelling om 20u in Kinepolis 2 verwelkomen we de internationale jury. De vertoning zal in deze zaal Engels ondertiteld worden. (De film zal met Nederlandse ondertitels vertoond worden in Kinepolis 6 diezelfde avond 17/10).

Stem hier voor de North Sea Port Publieksprijs

En win een VIP-rondvaart met diner in het Gentse deel van de North Sea Port voor tien personen.

  Breng je stem uit
Nodig je vrienden uit

Speeldata: L'Ennemi - The Enemy

Kinepolis Gent
Gasten: Dries Phlypo (Producer), Stephan Streker (Director), Jérémie Renier (Actor), Sam Louwyck (Actor), Peter Van den Begin (Actor), Bruno Vanden Broecke (Actor), Michaël Goldberg (Producer)
za 17 okt 2020 19:45 - 21:30 (105 min)
Kinepolis Gent
Gasten: Dries Phlypo (Producer), Stephan Streker (Director), Jérémie Renier (Actor), Sam Louwyck (Actor), Peter Van den Begin (Actor), Bruno Vanden Broecke (Actor), Michaël Goldberg (Producer)
za 17 okt 2020 20:00 - 21:45 (105 min)
Kinepolis Gent ma 19 okt 2020 14:15 - 16:00 (105 min)
Sphinx Cinema wo 21 okt 2020 17:15 - 19:00 (105 min)

Credits

regisseur: Stephan Streker
scenario: Stephan Streker
producent: Michaël Goldberg, Boris Van Gils, Jean Phillippe La Roche
montage: Jérôme Guiot, Mathilde Muyard
fotografie: Léo Lefèvre

productiehuis: Daylight Productions Ltd.
Distributeur: NV Paradiso Filmed Entertainment

Meer info

dialoog: Frans, Nederlands
ondertitels: Nl ond. (vertoning op 17/10 in Kinepolis 2 zal Engels ondertiteld zijn)
Land: België - Frankrijk - Luxemburg
jaar: 2020

Filmografie

STEPHAN STREKER: Shadow Boxing (1993), Mathilde, la femme de Pierre (1995), Michael Blanco (2004), Le monde nous appartient (2012), A Wedding (2017), L'ennemi (2020)

Technical Specs

klank: Stereo 5.1
formaat: DCP
kader: 1:2,35
FPS: 24

Andere festival films van regisseur Stephan Streker

2012:Le Monde Nous Appartient
2004:Michael Blanco

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -

Stem hier voor de North Sea Port Publieksprijs

En win een VIP-rondvaart met diner in het Gentse deel van de North Sea Port voor tien personen.

Breng je stem uit
Online communicatie door Wisefools