World soundtrack awards
Ghost Tropic
Ghost Tropic (2019)

regisseur: Bas Devos

componist: Brecht Ameel
Met: Saadia Bentaïeb, Nora Dari, Maaike Neuville, e.a.

In aanwezigheid van: Maaike Neuville, Nora Dari, Willy Thomas, Cédric Luvuezo, Stefan Gota, Saadia Bentaïeb, Marc Goyens, Bas Devos

Amper een paar maanden nadat hij met zijn ingetogen en benauwende stadsportret 'Hellhole' de nasleep van de traumatische 22 maart-aanslagen in Brussel in beeld bracht, overpeinst Bas Devos zijn thuisbasis opnieuw in de nachtelijke roadmovie 'Ghost Tropic'. Niet omdat haastwerk een eigenschap van de cineast is - na zijn debuut 'Violet' (2014) was het wél lang wachten op een opvolger - maar omdat de Vlaming de puntjes op de i wilde zetten. Sommigen hadden na het bekijken van 'Hellhole' een verkeerd en negatief beeld van Brussel, meende hij. "Ik besefte dat ik de vragen die ik opwerpte niet had beantwoord. Omdat ik die toen ook niet had. Die kwamen later pas", bekende hij aan Cineuropa tijdens Cannes 2019. "Ik had drie maanden vakantie kunnen nemen maar ik koos ervoor deze film te maken."

Dat mag letterlijk genomen worden. 'Ghost Tropic' is namelijk in slechts vijftien dagen - lees: nachten - gedraaid met een kleine filmcrew en een nog kleiner budget. Dat valt er gelukkig niet aan te zien want Devos' derde speelfilm is net zoals zijn vorige films opnieuw een dialoogarme maar beeldrijke arthouseparel waarin hij zijn kijkers liever verleidt met prachtige, tot de verbeelding sprekende shots dan hen bij de hand te nemen met stockfotografie en luie scenariotrucjes. Kijkers moeten zélf hun weg vinden in Devos' nachtelijke universum, net als de 59-jarige Khadija (Saadia Bentaieb). Wanneer die na een werkdag in slaap valt op de laatste metro, moet ze immers op eigen houtje thuis geraken. Een tocht die haar geleidelijk aan een andere kant van Brussel toont.

Verrassend is dat Khadija's nachtelijk avontuur niet door Nicolas Karakatsanis werd vastgelegd, de cameraman van 'Rundskop' en 'I, Tonya' waarmee Devos al zijn vorige langspeelfilms inblikte, maar dat het slapende Brussel nu voor de lens van Grimm Vandekerckhove in dromenland mag veranderen. Zijn warme, observerende straatfotografie toont Brussel alvast intiemer dan het in 'Hellhole' oogt, omdat Vandekerckhove zelfs in de donkerste hoekjes mooie shots vindt. Schoonheid schuilt daar waar je het niet verwacht. Met die vaststelling slaat Devos de angst die Brussel in zijn greep had definitief om in hoop.

Devos' derde speelfilm is opnieuw een beeldrijke arthouseparel waarin hij zijn kijkers liever verleidt met prachtige, tot de verbeelding sprekende shots dan hen bij de hand te nemen met luie scenariotrucjes.

Nodig je vrienden uit

Speeldata: Ghost Tropic

Kinepolis Gent
Gasten: Saadia Bentaïeb (Actress), Nora Dari, Bas Devos (Director), Stefan Gota, Marc Goyens, Cédric Luvuezo, Maaike Neuville (Actress), Willy Thomas
za 12 okt 2019 20:00 - 21:25 (85 min)
Kinepolis Gent
Gasten: Bas Devos (Director)
ma 14 okt 2019 22:15 - 23:40 (85 min)
Kinepolis Gent
Gasten: Bas Devos (Director)
wo 16 okt 2019 18:00 - 19:25 (85 min)

Credits

regisseur: Bas Devos
scenario: Bas Devos
producent: Marc Goyens, Tomas Leyers, Nabil Ben Yadir, Benoit Roland
componist: Brecht Ameel
montage: Bas Devos, Dieter Diependaele
fotografie: Grimm Vandekerckhove

productiehuis: Quetzalcoatl
Distributeur: Bedazzle

Meer info

dialoog: Frans, Nederlands
ondertitels: Eng ond.
land: België
jaar: 2019

Filmografie

BAS DEVOS: Taurus (2006, short), Pillar (2006, short), The Close (2008, short), Violet (2014), Hellhole (2019), Ghost Tropic (2019).

Technical Specs

formaat: DCP

Andere festival films van regisseur Bas Devos

2014:Violet

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Lavagraphics