Op woensdag 16 oktober organiseert Film Fest Gent de Dag van de leerkracht. Op deze jaarlijkse festivaldag reiken we leerkrachten de handvaten aan om met film aan de slag te gaan in de klas en de leerlingen media- en filmwijs te maken. Dit jaar staat de dag in het teken van BXL, de debuutfilm van Ish Ait Hamou en Mounir Ait Hamou, die op 11 oktober in première gaat op het festival.
De deelnameprijs bedraagt 20 euro, lunch is inbegrepen.
Filmvertoning BXL
Samen duiken we zowel in de inhoud als in de vorm van de film. Docent filmanalyse Gerrit Vosters (filmstof) en de filmmakers analyseren samen met ons de bouwstenen van de film. Welke keuzes werden er gemaakt voor de cameravoering, licht, montage, narratieve structuren, ...? Later op de dag bespreken we de thema's die centraal staan in de film. We buigen ons over enkele maatschappelijke uitdagingen die ook complexe vraagstukken vormen in veel scholen en klassen.
Naast broederliefde en grote dromen tonen de broers Ish en Monir Ait Houmou in BXL de heftige strijd tussen persoonlijke ambities en maatschappelijke verwachtingen in het hart van Brussel. Wat als je dromen groter zijn dan de verwachtingen die anderen hebben? Het debuut van schrijver/danser/filmmaker Ish Ait Hamou en zijn broer Mounir toont twee Brusselse broers die hiermee worstelen. Terwijl de oudere broer de kans krijgt om zijn vechtsportcarrière in de VS voort te zetten en zijn leven als fabrieksarbeider in Brussel even achter zich te laten, kampt hij met de verwachtingen en druk van zijn omgeving. "Een van de vragen die wij – kinderen van immigranten – wilden onderzoeken is of een droom een geschenk of een vloek is," vertelde Ish tegen Screen Daily. "Sommigen kunnen niet omgaan met verwoeste dromen, vooral niet als dit komt door systematische druk, racisme en discriminatie." BXL is dus lang niet alleen een persoonlijk verhaal van twee broers uit Brussel, maar ook een reflectie op hoe de maatschappij ons droomleven beïnvloedt.