World soundtrack awards
 
Zum Geburtstag
Gearchiveerd: Zum Geburtstag - A Pact (2013)

regisseur: Denis Dercourt

componist: Jérôme Lemonnier
Met: Mark Waschke (Paul), Marie Bäumer (Anna), Sylvester Groth (Georg), Sophie Rois (Yvonne), Saskia Rosendahl (Emelie), Johannes Zeiler (Daniel), Markus Quentin (Lukas), Annette Lober (Sabine), e.a.

Gearchiveerd
duur: 83 minuten
Drama, Thriller

Gala Premières en speciale evenementen
Film Fest Gent - Zum Geburtstag

In 2006 werd de regisseur-scenarist Denis Dercourt in Cannes bejubeld voor zijn ingenieuze thriller 'La Tourneuse des Pages', over een jonge slagersdochter die zich wil wreken op de pianiste die haar conservatoriumexamen verknalde. Zijn nieuwste film, 'Zum Geburtstag', is de eerste volledig Duitstalige prent van de sinds 2010 in Duitsland residerende Franse cineast. De film vangt aan in het voormalige Oost-Duitsland in de vroege jaren 80, waar twee tieners een wel heel bijzonder pact sluiten. Paul mag Anna, de beeldschone vriendin van George, op zijn zestiende verjaardag helemaal voor zich hebben, op voorwaarde dat George haar terug kan claimen wanneer hij maar wil. De jaren verstrijken, Anna en Paul vormen een gelukkig getrouwd stel, hebben beiden carrière gemaakt en twee kinderen. Maar op een dag duikt Georg weer op, die nu aangesteld is als Pauls nieuwe baas. Niet alleen vreest Paul dat Georg zijn geliefde terug komt opeisen, hij verdenkt hem er ook van voor de Stasi te hebben gewerkt. Uit deze intrigerende premisse filtert Dercourt een zenuwslopende psychologische thriller in de traditie van Claude Chabrol en Alfred Hitchcock. Daarin worden verschillende narratieve lijnen en diverse thema's op elegante, subtiele en mysterieuze wijze door elkaar geweven. Bovendien kon Dercourt een beroep doen op een high-profile cast, met onder meer rijzende ster Saskia Rosendahl, die vorig jaar op Film Fest Gent imponeerde met haar sublieme vertolking in het poëtische oorlogsdrama 'Lore'.

Credits

regisseur: Denis Dercourt
componist: Jérôme Lemonnier
producent: Marcelo Busse
scenario: Denis Dercourt
montage: Hansjörg Weißbrich
fotografie: Matteo Cocco
geluid: Felix Andriessens

productiehuis: Mact Productions

Meer info

ondertitels: Ned/Eng ond.
Land: Duitsland - Frankrijk
jaar: 2013

Officiële site

Filmografie

DENIS DERCOURT (1964): Le Déménagement (1997), Les Cachetonneurs (1998), Lise and Andre (2000), My Children are Different (2003), The Page Turner (2006), Demain dès l'aube (2009), La Chair de ma Chair (2013), Zum Geburtstag (2013)

Technical Specs

klank: Stereo 5.1
formaat: DCP
kader: 1:2,35
FPS: 24

Andere festival films van regisseur Denis Dercourt

2013:La Chair de ma Chair
2000:Lise et andre
Online communicatie door Wisefools