World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Kies je dag:
Zeroville
Gearchiveerd: Zeroville (2019)

regisseur: James Franco

componist: Johnny Jewel
Met: James Franco, Seth Rogen, Megan Fox, Joey King, Will Ferrell, e.a.

Gearchiveerd
duur: 96 minuten
Komedie, Mockumentary

Officiële Selectie - In Competitie
Film Fest Gent - Zeroville

Als je de filmwereld een beetje volgt, dan weet je misschien dat multitalent James Franco niet zo lang geleden, nog voor zijn goed onthaalde satire 'The Disaster Artist' (2017), aan een rotvaart films schreef en regisseerde. 'As I Lay Dying', 'Child of God', 'The Sound and the Fury' en 'In Dubious Battle' gingen allemaal in première binnen een tijdspanne van drie jaar. In die periode vond hij ook nog een gaatje in zijn agenda voor 'Zeroville', een verfilming van het gelijknamige boek van Steve Erickson. Die Hollywoodsatire van en met Franco werd in 2015 oorspronkelijk voor de distributeur Alchemy gemaakt, maar verdween in het vriesvak nadat het bedrijf in 2016 failliet ging. Dankzij myCinema, een onlineverdeler die de rechten bemachtigde, krijgt 'Zeroville' na vier jaar uitstel dan toch eindelijk het daglicht te zien, in een beperkt aantal Amerikaanse bioscopen en op Film Fest Gent.

Franco speelt Ike Jerome, bijgenaamd Vikar, een jonge en ietwat naïeve student architectuur die zo bezeten is door film dat zijn vrienden hem steevast een 'cinéautist' noemen. Hij zit op de bus richting Los Angeles om er carrière te maken, maar wordt aanvankelijk nog verward met een lid van de Charles Manson Family, vanwege zijn religieuze achtergrond en tattoos van Montgomery Clift en Elizabeth Taylor uit zijn favoriete film 'A Place in the Sun' (1951) op zijn kaalgeschoren hoofd.

We schrijven 1969, en het oude studiosysteem is in verval. Een nieuwe generatie jonge, onbezonnen filmmakers krijgt steeds meer kansen. Vikar wil hier als nieuwkomer ook van profiteren en werkt zich omhoog. Eerst scoort hij een job als setbouwer en vervolgens als leerling-filmmonteur, geobsedeerd als hij is door de kracht van het bewegend beeld. Hij leert een stoet vreemde snuiters en louche producers kennen, zoals de knettergekke stoner-regisseur Viking Man (Seth Rogen) en de tragische femme fatale Soledad (Megan Fox). Maar hoe dieper hij zich verliest in de bizarre filmwereld, hoe meer de grens tussen realiteit en illusie begint te vervagen en 'Zeroville' tot een hallucinante koortsdroom muteert.

Jaren voordat 'Zeroville' van de radar verdween, werd de film al gepromoot als een soort 'proto-punkversie van Forrest Gump.' Zet je schrap voor een geschifte ode aan de droomfabriek Hollywood, en een zeer geestige satire op de Amerikaanse celebritycultuur.

"Hoe dieper Vikar zich verliest in de bizarre filmwereld, hoe meer de grens tussen realiteit en illusie begint te vervagen en 'Zeroville' tot een hallucinante koortsdroom muteert."

Credits

regisseur: James Franco
componist: Johnny Jewel
producent: Vince Jolivette, Caroline Aragon, Michael Mendelsohn
scenario: Steve Erickson, Paul Felten & Ian Olds
montage: Matthew Diezel
fotografie: Bruce Thierry Cheung

productiehuis: RabbitBandini Productions

Meer info

dialoog: Engels
ondertitels: Nl ond.
Land: Verenigde Staten
jaar: 2019

Officiële site

Filmografie

JAMES FRANCO: The Ape (2005), Fool's Gold (2005), Good Time Max (2007), The Feast of Stephen (2009, short), Herbert White (2010, short), Saturday Night (2010), The Clerk's Tale (2010, short), Masculinity & Me (2010, short), 42 One Dream Rush (2010, short), The Broken Tower (2011), Sal (2011), Rebel (2011, short), Francophrenia (Or Don't Kill Me, I Know Where the Baby Is) (2012), My Own Private River (2012), Hart Crane: An Exegesis (2012), R.E.M.: Blue (2012,… Toon meer

Technical Specs

formaat: DCP
kader: 1:2,35

Andere festival films van regisseur James Franco

2013:As I Lay Dying
2013:Interior. Leather Bar

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Wisefools