World soundtrack awards
 
Wildlife
Gearchiveerd: Wildlife (2018)

regisseur: Paul Dano

componist: David Lang
Met: Carey Mulligan, Jake Gyllenhaal, Ed Oxenbould, e.a.

Gearchiveerd
duur: 104 minuten
Drama, Literatuur

Officiële Selectie - In Competitie

1960. Een enorme brand bedreigt de wouden van de noordwestelijke Amerikaanse staat Montana en de overheid komt handen te kort om het gevaar af te wenden. Jerry Brinson aanvaardt het aanbod om voor één dollar per dag te helpen blussen en laat zijn vrouw en veertienjarige zoon achter in hun woonplaats Great Falls. Zo zet hij onrechtstreeks de toekomst van het gezin op losse schroeven. 

Nochtans was er een paar maanden eerder geen vuiltje aan de lucht. De eerste onweerswolken vormen zich wanneer Jerry ontslagen wordt bij de plaatselijke golfbaan (omdat hij te vriendelijk is tegenover de klanten!). Hoewel zijn voormalige werkgevers snel inzien dat ze een flater begaan hebben, weigert de in zijn trots gekwetste Jerry om er opnieuw aan de slag te gaan. Dat hij plots in het huishouden wil helpen, vindt zijn vrouw Jeanette vooral storend en ook hun zoon Joe, door wiens ogen dit verhaal verteld wordt, kijkt vreemd op. Wanneer Jerry vertrekt om te blussen, vraagt Jeanette zich luidop af: "Wat voor een man laat zijn vrouw en kind achter op zo'n eenzame plek?" Ze blijft in elk geval niet bij de pakken zitten. Omdat er brood op de plank moet komen, vindt ze een job als de deeltijdse zweminstructrice van een oudere man. En het blijft niet bij een job, tot verbazing van haar zoon. 

'Wildlife' is het regiedebuut van acteur Paul Dano ('Little Miss Sunshine', 'There Will Be Blood'). Het scenario, gebaseerd op een roman van Richard Ford, heeft Dano geschreven samen met zijn partner, de actrice Zoe Kazan. Verrassend is dat ze niet zelf de hoofdrollen vertolken. Dat lieten ze over aan Jake Gyllenhaal en Carey Mulligan. Deze laatste vat perfect de vertwijfeling van een Amerikaanse huisvrouw die eind jaren vijftig, begin jaren zestig plots nieuwe kansen ziet opduiken - een vrijheid die haar onbekend is. Mulligan ('An Education') wordt nu al getipt als kandidate voor een Oscarnominatie. Al is de acteerrevelatie van de film de jonge Australiër Ed Oxenbould ('The Visit') als Joe. 

'Wildlife' ging begin dit jaar in première op het Sundance Festival waar de film unaniem lof kreeg toegezwaaid. Vooral Dano's regie, nooit opdringerig, met een oog voor knap uitgebalanceerde composities, werd geprezen. 'Wildlife' is understatement, zowel visueel als emotioneel. Maar wat voor een! (C.V.) 

Credits

regisseur: Paul Dano
componist: David Lang
producent: Oren Moverman, Paul Dano, Jake Gyllenhaal, Riva Marker, Ann Ruark, Alex Saks
scenario: Paul Dano, Zoe Kazan
montage: Louise Ford, Matthew Hannam
fotografie: Diego García

productiehuis: June Pictures

Meer info

dialoog: Engels
ondertitels: Nl ond.
Land: Verenigde Staten
jaar: 2018

Filmografie

PAUL DANO (1984): Wildlife (2018).

Technical Specs

formaat: DCP

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Wisefools