World soundtrack awards
 
White God
Gearchiveerd: White God - Fehér Isten (2014)

regisseur: Kornél Mundruczo

componist: Asher Goldschmidt
Met: Zsófia Psotta, Sándor Zsótér, Lili Horváth, Szabolcs Thuróczy, Lili Monori, e.a.

Gearchiveerd
duur: 119 minuten
Drama, Fantasy

Officiële Selectie - In Competitie
Film Fest Gent - White God

Denk aan een kruising tussen 'The Birds' en 'Planet of the Apes', maar dan met honden. Althans, dat is hoe de nieuwe rariteit van de Hongaar Kornél Mundruczó onlangs na de première in Cannes werd omschreven. Het brein achter spraakmakende parels als 'Pleasant Days' en 'Delta' tekent mee voor een heerlijk weerbarstige film waarin Boedapest niet zozeer naar de haaien dan wel naar de dobermanns, de labradors, de poedels en de bordercollies gaat. Voor de duidelijkheid: die zitten allemaal al in de openingsscène, terwijl ze een meisje op de fiets op de hielen zitten, dus je weet vrij snel welke richting 'White God' uitgaat. Rest uiteraard nog de vraag hoe het komt dat de honden in de Hongaarse hoofdstad zich plots tegen hun baasjes blijken te keren. Hebben ze er gewoon genoeg van? Willen ze de mens een lesje leren voor de wijze waarop die dieren behandelt? Stellen de honden de lagere sociale klasse voor en is Mundruczó ervan overtuigd dat het louter een kwestie van tijd is voor die in opstand komt? Hoe angstaanjagend die vragen ook klinken, 'White God' is ontegensprekelijk een van de meest curieuze, gekke, maar ook doordachte films van het jaar. De apocalyptische parabel is soms hartverscheurend, soms satirisch, en altijd begaan met het lot van zij die slachtoffer zijn van racisme of andere vormen van discriminatie. Wat dat betreft, is het vanzelfsprekend geen toeval dat de titel sterk lijkt op Samuel Fullers 'White Dog', waarin een vrouw, zonder het zelf te beseffen, een hond in huis haalt die is getraind om zwarten te vermoorden. De toon van beide films is evenwel compleet anders - de Hongaarse hommage is merkelijk minder hardvochtig, en ook merkelijk excentrieker - maar de impact is veelal dezelfde. Mundruczó bijt zich van meet af aan als een dolle hond vast in de plot, en hij laat pas na twee uitzonderlijke uren weer los. (B.V.A.)

PALM DOG

Het zal u allicht niet verbazen - aangezien het feit dat er maar liefst 274 honden werden gecast - maar 'White God' ging onlangs in Cannes met de Palm Dog aan de haal, de prijs voor de beste vertolking van een of meerdere honden in een festivalfilm. De prijs - een gouden hondenhalsband - werd in 2001 in het leven geroepen en ging sindsdien naar onder meer Moses uit 'Dogville', Dug uit de animatiefilm 'Up' en uiteraard Uggie uit 'The Artist'. Tot daar echter het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat op de prijs een vloek lijkt te rusten: van de winnaars heeft nadien niemand echt potten gebroken. Uggie zat een jaar later nog wel in de komedie 'The Campaign' van Jay Roach en hij bracht in 2012 ook de autobiografie Uggie, My Story uit, maar de reacties op de film waren bedroevend en het is niet duidelijk of er ooit één exemplaar van het boek is verkocht.

Credits

regisseur: Kornél Mundruczo
componist: Asher Goldschmidt
producent: Viktoria Petranyi
scenario: Kornél Mundruczó, Viktória Petrányi & Kata Wéber
montage: Dávid Jancsó
fotografie: Marcell Rév
geluid: Thomas Huhn

productiehuis: Proton Cinema

Meer info

dialoog: Hongaars
ondertitels: Nl/Eng ond.
Land: Hongarije - Duitsland - Zweden
jaar: 2014

Officiële site

Filmografie

KORNEL MUNDRUCZO (1975): Minöségét megörzi (1998, short), Vörös hold (1999, short), Haribó-Haribá! (1999, short), This I Wish and Nothing More (2000), Day After Day (2001, short), El robador (2002), Pleasant Days (2002), Joan of Arc of the Night Bus (2003, short), A Bus Came... (2003), Kis apokrif no. 1 (2004, short), Kis apokrif no. 2 (2004, short), Lost and Found (2005), Johanna (2005), Az igazi halál (2007, TV movie), Delta (2008), Tender Son: The Frankenstein Project (2010), White God (2014)

Technical Specs

formaat: DCP
kader: 1:2,39

Andere festival films van regisseur Kornél Mundruczo

2010:Tender Son - The Frankenstein Project
2008:Delta
2003:A 78-as szent johannÁja
Online communicatie door Wisefools