World soundtrack awards
 
Vision
Gearchiveerd: Vision (2018)

regisseur: Naomi Kawase

Met: Juliette Binoche, Masatoshi Nagase, e.a.

Gearchiveerd
duur: 109 minuten
Drama, Mysterie

Officiële Selectie - In Competitie
Film Fest Gent - Vision

De beste speelfilms van Naomi Kawase baden in een mysterieuze sfeer en 'Vision' behoort tot de top van haar rijk gevulde oeuvre. Slechts heel langzaam geeft ze haar geheimen prijs, maar toch laat het enigmatische verhaal zich makkelijk samenvatten. Een Franse essayiste, Jeanne, reist naar Japan op zoek naar het raadselachtige "vision". Het zou een geneeskrachtige plant zijn die slechts om de 997 jaar bloeit. Wie ervan eet wordt sterker en ziet zijn of haar angsten en kwellingen verzwinden. 

Aangekomen aan de Yoshino, een berg in Nara (de geboortestreek van Kawase), maakt Jeanne kennis met de zwijgzame boswachter Tomo en met Aki, een sibillijnse vrouw die beweert zo'n duizend jaar oud te zijn. Op een dag verdwijnt ze in het niets en bijna onmiddellijk erna komt een, jawel, enigmatische jongeman op de proppen, genaamd One. Terwijl het moment waarop de "vision" zou moeten bloeien nadert, gebeuren er vreemde zaken. Zo heeft  Tomo de indruk dat het woud dat de Yoshino begroeit aan het veranderen is. Maar hoe en wat, daarover weet je als toeschouwer op voorhand beter niet te veel, omdat het afbreuk doet aan de magie van de kijkervaring.  

Zoals bij het gros van haar films, gaat het Kawase ook nu niet zomaar om het vertellen van een verhaal. Het sensuele, etherische 'Vision' wil de toeschouwer betoveren, hem of haar meenemen naar een andere wereld waarvan we het bestaan niet vatten. Kawase doet dat op de haar karakteristieke, overrompelende wijze, waarbij ze resoluut mikt op de effecten van synesthesie. Dat vertaalt zich in een aantal kenmerkende cinematografische patronen zoals bezwerende camerabewegingen en overbelichte shots. Al klinkt dat zo neergeschreven veel klinischer dan het er uitziet en dan het effect ervan op de kijker is. 

Kawase kan rekenen op een excellente cast, met onder anderen Masatoshi Nagase, de laatste jaren een vaste waarde in haar films, en die ook al te zien was bij Jim Jarmusch. En natuurlijk Juliette Binoche die in de smaak blijkt te vallen bij Japanse cineasten, want ze is ook gecast in het komende project van Hirokazu Kore-eda. Dat is voor later, laat je nu overspoelen door warme gloed van 'Vision', een film die levens kan veranderen. (C.V.) 

Credits

regisseur: Naomi Kawase
producent: Naomi Kawase, Marianne Slot
scenario: Naomi Kawase
montage: François Gédigier
fotografie: Arata Dodo

productiehuis: Kumie Inc.

Meer info

dialoog: Engels, Frans, Japans
ondertitels: Nl/Eng ond.
Land: Frankrijk - Japan
jaar: 2018

Filmografie

NAOMI KAWASE (1969): Ni tsutsumarete (1992), Katatsumori (1994), Ten, mitake (1995), Hi wa katabuki (1996), Somaudo monogatari (1997), Moe no suzaku (1997), Manguekyo (1999), Hotaru (2000), Kya ka ra ba a (2001), Tsuioku no dansu (2003), Sharasôju (2003), Shadow (2004), Tarachime (2006), Mogari no mori (2007), Nanayomachi (2008), In Between Days (2009), Eo-ddeon bang-moon (2009), Genpin (2010), Hanezu no tsuki (2011), 3.11 Sense of Home (2011), 60 Seconds of Solitude in Year Zero (2011), Chiri (2012), Futatsume no mado (2014), An (2015), Lies (2015, short), Seed (2016, short), Radiance (2017), Vision (2018).

Technical Specs

formaat: DCP

Andere festival films van regisseur Naomi Kawase

2014:Still The Water

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Wisefools