World soundtrack awards
 
Utøya 22. juli
Gearchiveerd: Utøya 22. juli - U - July 22 (2018)

regisseur: Erik Poppe

componist: Wolfgang Plagge
Met: Andrea Berntzen, Aleksander Holmen, Brede Fristad, e.a.

Gearchiveerd
duur: 92 minuten
Drama, Thriller

Officiële Selectie - In Competitie
Film Fest Gent - Utøya 22. juli

Op 22 juli 2011 laat een zwaarbewapende rechtsextremist een autobom afgaan bij het regeringskwartier in hartje Oslo. Daarbij vielen acht doden. Daarna trekt hij, vermomd als politieman, naar het kleine eiland Utøya, waar zo'n vijfhonderd jongeren van de Noorse socialistische Arbeiderspartij hun jaarlijkse zomerkamp bijwonen. 72 minuten lang vuurde hij op alles en iedereen die in zijn vizier kwam. Toen de politie hem uiteindelijk kon inrekenen, had hij 69 mensen vermoord. De aanslagen joegen een schokgolf door Noorwegen en de impact ervan is tot op de dag van vandaag voelbaar. 

Deze huiveringwekkende en confronterende reconstructie van voormalig oorlogsfotograaf Erik Poppe duurt even lang als de moordende raid: 72 minuten. Hij laat in 'Utøya 22. juli' bovendien exact evenveel schoten horen als er op die helse dag werden afgevuurd op het eiland. De hele film werd, op een korte proloog na, opgenomen in één lange take. Daarvoor filmde Poppe een week lang op een naburig eiland. Ook de muziek en montage werden tot een minimum beperkt. Poppe wil niets anders dan de kijker laten voelen hoe het was om er toen bij te zijn. De cameravoering van Martin Otterbeck is intens.  

De dader, Anders Breivik, komt maar een paar seconden in beeld en wordt nooit bij naam genoemd. Hij is slechts een silhouet in de verte. De gruwel wordt volledig verteld vanuit het perspectief van de slachtoffers. Zo blijft de camera dicht op de huid van de fictieve, negentienjarige Kaja (schitterend gespeeld door de nieuwkomer Andrea Berntzen). Zij gaat in haar eentje op zoek naar haar jongere zus Emilie, en probeert ondertussen slachtoffers te helpen terwijl ze vluchten voor de schoten die in onafgebroken en loeiharde salvo's van alle kanten lijken te komen. Haar verhaal is, net zoals dat van de andere personages, gebaseerd op getuigenissen van overlevenden. Dit is cinema die je naar adem doet happen.  

'Utøya 22. juli' maakte op de jongste Berlinale kans op een Gouden Beer, en joeg ook daar een schokgolf door het publiek. Poppe stripte de film van sensatiezucht of effectbejag. Door Breivik niet als de hoofdpersoon op te voeren, toont hij net veel empathie en warmte voor het goede in de mens, voor hun moed en overlevingsdrang, zoals Kaja die in een indringende scène een stervend meisje bedekt met haar eigen lichaam. "Ronduit verpletterend," aldus De Morgen. (A.I.) 

Credits

regisseur: Erik Poppe
componist: Wolfgang Plagge
producent: Finn Gjerdrum, Stein B. Kvae
scenario: Siv Rajendram Eliassen, Anna Bache-Wiig
montage: Einar Egeland
fotografie: Martin Otterbeck

productiehuis: Paradox Film 7

Meer info

dialoog: Noors
ondertitels: Nl/Fr ond.
Land: Noorwegen
jaar: 2018

Filmografie

ERIK POPPE: Bunch of Five (1998), Brigaden (TV serie, 2002), Hawaii, Oslo (2004), Troubled Water (2008), 1,000 Times Good Night (2013), The King's Choice (2016), Per Fugelli: Siste resept (2018), Utøya 22. juli (2018).

Technical Specs

formaat: DCP

Andere festival films van regisseur Erik Poppe

2009:Troubled water
1999:Schpaaa!

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Wisefools