World soundtrack awards
Une nouvelle amie
Gearchiveerd: Une nouvelle amie (2014)

regisseur: François Ozon

componist: Philippe Rombi
Met: Romain Duris, Anaïs Demoustier, Raphaël Personnaz, Michèle Raingeval, Jean-Claude Bolle-Reddat, e.a.

Gearchiveerd
duur: 105 minuten
Gay Scene , Plus-Parcours , Drama, LGBTQ

Officiële Selectie - In Competitie
Film Fest Gent - Une nouvelle amie

Met zestien langspeelfilms in ongeveer evenveel jaar tijd is François Ozon een van de meest productieve Franse regisseurs van zijn generatie, en bovendien een graag geziene gast op Film Fest Gent. Hoewel zijn oeuvre erg veelzijdig is, qua toon én qua genre (hij wisselt fijnzinnige psychologische drama's af met luchtige, vaudeville-achtige komedies, maar ook introspectieve drama's en kostuumfilms) zijn er toch een aantal terugkerende stokpaardjes. Vorig jaar ontlokte hij met het tedere en plagerige tienerportret 'Jeune & Jolie', over een zeventienjarige prostituee, zowel applaus als boegeroep. Met de opvolger, het geestige en pakkende 'Une Nouvelle Amie', naar een roman van de Britse schrijfster Ruth Rendell, haalt de Franse rasfilmer voor het eerst de bekende Franse acteur Romain Duris ('L'Auberge Espagnole') voor zijn camera. Alles draait rond Claire (een rol voor Franse rijzende ster Anaïs Demoustier), een jonge vrouw die in een depressie raakt wanneer haar beste vriendin overlijdt. Ze vindt haar levenslust echter terug wanneer ze een verrassend geheim ontdekt over David (Duris), de echtgenoot van haar overleden vriendin. Ze komt namelijk te weten dat hij zich graag verkleedt als vrouw - compleet met make-up, blonde pruiken, lingerie en onthaarde benen. In de handen van Ozons trefzekere, empathische regie leidt die pittige premisse tot een aaneenschakeling van verrassende momenten. Verkende Ozon in '8 Femmes' en 'Jeune & Jolie' al de notie van vrouwelijkheid als een soort van performance, dan tilt hij het gegeven dit keer naar nieuwe hoogtes. De ronduit heerlijke vertolkingen van Duris en Demoustier zorgen voor de final touch. (A.I.)


In tegenstelling tot wat eerder was aangekondigd, zal de film NIET tijdig NEDERLANDS ondertiteld geraken. De vertoningen zullen wel ENGELS ondertitels hebben (de film is Frans gesproken). Kocht u een ticket, maar wenst u de voorstelling niet meer bij te wonen dan kan u die omwisselen of terugbetaald krijgen

DAMES AAN DE MACHT

François Ozon maakt steeds duidelijker films over sterke vrouwen. In 'Potiche' voerde hij de iconische Catherine Deneuve ('Belle de Jour', 'Repulsion') op haar 67ste op als een assertieve dame die zich afzet tegen haar despotische echtgenoot en een dreigende arbeidersstaking afstopt. In '8 Femmes' verenigde hij acht steractrices, netjes uitgesmeerd over vijf generaties: van Danielle Darrieux over Catherine Deneuve, Fanny Ardant, Isabelle Huppert tot Emmanuelle Béart en de prille Ludivine Sagnier. En met 'Sous le Sable' en 'Swimming Pool' droeg hij zijn steentje bij aan de comeback van de gevierde actrice Charlotte Rampling ('The Night Porter', 'Melancholia').

Soirée Ciné biedt op zaterdag 18 oktober om 19:30 een gezellige filmavond aan, waarbij je kan genieten van de film 'Une Nouvelle Amie' in bijzijn van de regisseur François Ozon en vervolgens een glaasje bubbels kan nuttigen in de viptent.

Credits

regisseur: François Ozon
componist: Philippe Rombi
producent: Eric Altmayer
scenario: François Ozon
montage: Laure Gardette
fotografie: Pascal Marti
geluid: Benoît Hillebrant

productiehuis: Mandarin Cinéma

Meer info

dialoog: Frans
ondertitels: Eng ond.
land: Frankrijk
jaar: 2014

Filmografie

FRANCOIS OZON (1967): Photo de famille (1988, short), Les doigts dans le ventre (1988, short), Mes parents un jour d'été (1990, short), Une goutte de sang (1991, short), Peau contre peau (1991), Le Trou Madame (1991), Deux plus un (1991, short), Thomas Reconstitué (1992, short), Victor (1993, short), Truth or Dare (1994, short), Une Rose Entre Nous (1994, short), Jospin s'éclaire (1995), Little Death (1995, short), L'homme idéal (1996, short), A Summer Dress (1996, short),… Toon meer

Technical Specs

formaat: DCP

Andere festival films van regisseur François Ozon

2010:Potiche
2005:Temps qui reste, le
Online communicatie door Lavagraphics