World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Kies je dag:
Film Fest Gent - Uitgelezen
Gearchiveerd: Uitgelezen - Met Stefan Brijs, Linde Merckpoel, Jos Geysels, Anna Luyten, Fien Sabbe & Mooneye

Gearchiveerd
duur: 120 minuten

Videodroom

Met Stefan Brijs, Linde Merckpoel, Jos Geysels, Anna Luyten, Fien Sabbe & Mooneye

Pittige discussies over recent verschenen boeken tussen bekende graaglezers - waaronder vaste waardes Jos Geysels, Anna Luyten en Fien Sabbe - aangelengd met leestips, een auteursbezoek, tombola en live muziek: dat blijft het smakelijke recept voor Uitgelezen. Het bekende boekenprogramma van Vooruit maakt je ook in het seizoen 2019-2020 wegwijs in de jungle van het boekenaanbod.

In de eerste editie van het 17de (!) seizoen van Uitgelezen hebben de drie Boeken op Tafel een link met film. Daarmee verwijzen we net als vorig jaar naar VIDEODROOM, onze samenwerking met Film Fest Gent van 9 tot 18 oktober. In het panel schitteren deze keer, naast Geysels, Luyten en Sabbe, de heerlijke flapuit Linde Merckpoel en rasauteur Stefan Brijs, die meteen ook zijn nieuwe roman 'Zonder liefde' presenteert.

OVER 'ZONDER LIEFDE'
'Zonder liefde' is een prikkelende, spannende, soms geestige, vaak schrijnende roman over vriendschap, liefde, lust en bedrog, waarin iedereen er op zijn of haar manier het beste van probeert te maken - of misschien wel net niet. Paul en Ava, allebei eind twintig, ontmoeten elkaar op een precair moment in hun leven. Paul is nog van slag door zijn onverwachte scheiding, Ava heeft in haar voortdurende verlangen naar passie - voor de zoveelste keer en nu voorgoed haar vriend verlaten. Ze vinden steun bij elkaar, een noodalliantie die uitgroeit tot een hechte vriendschap, waarbij ze elkaar helpen in hun wanhopige zoektocht naar wat liefde zou moeten zijn. Paul volgt de weg van contactadvertenties, Ava laat zich leiden door haar gevoelens. Uiteindelijk komen ze tot dezelfde conclusie: liefde is niet maakbaar. Maar wat met vriendschap?

BOEKEN OP TAFEL

'In koelen bloede' - Truman Capote
In november 1959 leest Truman Capote in The New York Times een bericht over het boerengezin Clutter in Holcomb, Kansas, dat bruut wordt uitgemoord door twee jonge criminelen. Hij stort zich op de zaak en besluit deze tot het onderwerp te maken van een roman. Zes jaar lang doet hij onderzoek, hij interviewt alle betrokkenen en begeleidt de moordenaars tijdens hun laatste gang naar hun executie op 14 april 1965.

'In koelen bloede' is de magistrale reconstructie van een gruwelijke moordzaak, waarin Capote de kunst van de romanschrijver paart aan de techniek van de journalist. Met vaste hand ontleedt Capote in dit boek een van de beruchtste moordzaken van de vorige eeuw. Capotes legendarische non-fictieroman werd verfilmd in 1967.

'Wat ons overkomt' - Bettina Wilpert
Leipzig. Zomer. Het einde van het semester aan de universiteit en de start van het WK Voetbal. Een nachtelijk tuinfeest bij vrienden, waar iedereen teveel drinkt. De volgende dag zegt Anna dat zij verkracht is. Jonas zegt dat het in onderlinge overeenstemming is gebeurd. Na maanden van twijfel en groeiende wanhoop besluit ze uiteindelijk aangifte te doen, maar tot opluchting leidt het niet. In hun vriendenkring doen verhalen over een valse beschuldiging de ronde. En ook Jonas begint de consequenties te voelen. De geloofwaardigheid van Jonas én van Anna staat op het spel.

In krachtige zinnen en zonder te oordelen zet schrijfster Bettina Wilpert de twee perspectieven tegenover elkaar. Op geraffineerde wijze wordt de lezer als luisterende derde onderdeel van het verhaal, en moet zo - in MeToo-tijden - tot een eigen conclusie komen. In 'Wat ons overkomt' laat Wilpert ons zien welke invloed een vermeende verkrachting heeft op het slachtoffer, de dader en op hun omgeving, en hoe de maatschappij omgaat met seksueel geweld. De roman manoeuvreert tussen waarheid en werkelijkheid, weten en vermoeden,en alle grijstinten ertussen.
'Wat ons overkomt' is Wilperts in Duitsland veelvuldig bekroonde debuut, en wordt verfilmd én bewerkt voor een theatervoorstelling.

'Hars' - Ane Riel
Liv stierf toen ze nog maar zes jaar oud was. Tenminste, dat is wat iedereen denkt. Haar vader weet dat hij de enige is die ervoor kan zorgen dat zij veilig is. Dus verlaat hij op een avond zijn afgelegen huis om zijn boot de zee op te duwen en richting de rotsen te sturen, om nadien zijn dochter als vermist op te geven. In het huis dat steeds voller wordt houdt Liv zich in een container verborgen. Zo hoeft ze nooit naar school. En zo blijft zij voor altijd bij haar ouders. Want haar moeder wordt alsmaar groter en komt het huis ook nooit meer uit en haar tweelingbroertje Carl is altijd dicht bij haar, alhoewel zij de enige is die hem kan zien...
Spannend, grimmig, verontrustend én liefdevol: 'Hars' is een intense en unieke psychologische thriller die je bij de strot grijpt en niet meer loslaat. Van het door Ane Riels geschreven, met sterren bestrooide 'Hars' komt in 2020 de verfilming uit.

GASTEN
Linde Merckpoel
De laatste jaren was Linde Merckpoel vooral bekend van Music for Life en 'Linde staat op', het populaire ochtendblok op Studio Brussel. In januari werd bekend dat ze haar ochtendshow ruilde voor het maken van vlogs. '#Linde' is het label voor tweewekelijkse video's op haar YouTube-kanaal. Daarin komen verhalen aan bod die haar intrigeren en zo inhoudelijke thema's aanbrengen waaruit de interactie met de Studio Brussel-volgers vloeit. Linde was op tv ook te zien in o.a. 'De Slimste Mens' en 'De Columbus'.

Stefan Brijs
Voor Stefan Brijs betekende 'De engelenmaker' (2005), een boek over wetenschap en geloof, zijn grote doorbraak. De roman werd bekroond met de Gouden Uil Publieksprijs en genomineerd voor zowel de Libris als de AKO Literatuurprijs. Daarna volgden o.a. zijn indringende oorlogsroman 'Post voor Mevrouw Bromley' (2011) en 'Maan en zon' (2015), zijn "grote Antilliaanse roman", volgens HP/De Tijd. In Vooruit komt hij 'Zonder liefde' voorstellen, een prikkelende, spannende, soms vermakelijke, vaak schrijnende roman over vriendschap, liefde, lust en bedrog.

MUZIEK
De muziek komt deze keer van Mooneye: okselfrisse, licht melancholische indiepop / folk die lonkt naar Kevin Morby, Fleet Foxes én de almachtige Roy Orbison. Mooneye trad op als support voor Great Lake Swimmers, Intergalactic Lovers, Chuck Prophet en Novastar. Begin dit jaar won de band met single 'Thinking About Leaving' De Nieuwe Lichting van Studio Brussel. De Standaard schreef toen: "De song doet denken aan Vampire Weekend minus de exotiek, Novastar met meer poeier, of Beirut zonder trompetten. Noem het wat je wil: de song is spannend en feilloos afgewerkt."

TOMBOLA
Misschien ga jij wel naar huis met een gratis boek!

Fan van ons boekenprogramma Uitgelezen? Neem dan een Uitgelezen-abonnement. Volgende edities vinden plaats op di 19.11, di 17.12, di 21.01, di 18.02, di 17.03 (i.h.k.v. Internationale Vrouwendag), di 21.04 en di 19.05 (Deluxe). i.s.m. De Morgen, Boekhandel Walry, De Krook

Credits

Meer info

Technical Specs

formaat: TALK
Online communicatie door Wisefools