World soundtrack awards
Film Fest Gent - UGent ochtendsessies
Gearchiveerd: UGent ochtendsessies

Gearchiveerd

Wetenschap op het filmfestival? Het kan! Ook dit jaar slaan Film Fest Gent en UGent de handen in elkaar om een uniek, verdiepend programma aan te bieden. Zo ruilen proffen tijdens de Film Fest UGent Ochtendsessies hun auditorium in voor een cinemazaal, waar ze een film tonen en kort 'lesgeven' over thema's die aansluiten bij hun vakgebied.

De ochtendsessies bestaan uit een korte inleiding, de filmvertoning en een nabespreking.

13/10 - 9:30 - Lovers and enemies: Una giornata particolare - doctoraatsstudenten Lennart Soberon & Jono Van Belle (Vakgroep Communicatiewetenschappen)
De dynamieken van liefde en haat vormen vaak het emotionele centrum van onze filmbeleving. In deze lezing gaan Jono en Lennart in op de praktijken die filmmakers hanteren om in te spelen op onze voorkeuren en afkeuren, evenals hoe deze kunnen gerelateerd worden aan onze ruimere maatschappelijke context.

16/10 - 9:30 - Ta peau si lisse - Prof. Wim Derave (Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen)
De documentaire 'Ta peau si lisse' portretteert hoe bodybuilders het aanmaken van skeletspierweefsel tot een soort kunst verheffen. Maar volgens welke fysiologische principes verloopt deze hypertrofie, en is dit überhaupt mogelijk zonder ondersteuning van anabole steroïden?

17/10 - 9:30 - La battaglia di Algeri - Prof. Daniël Biltereyst (Vakgroep Communicatiewetenschappen)
Professor Daniël Biltereyst behandelt 'La battaglia di Algeri', die nu wordt aanzien als een klassieke historische oorlogsfilm. Maar de controverse rond de film ging verder dan hoe Gillo Pontecorvo oorlogsgruwel tijdens de Algerijnse bevrijdingsstrijd in beeld bracht. De inleiding tot deze unieke film biedt kapstokken om de controverse errond te begrijpen.

17/10 - 14:30 - uitzonderlijk @KASKcinema - Het video-essay: tussen denken en doen - David Verdeure
Video essays - korte audiovisuele producties die op het internet hun natuurlijke habitat vonden - snijden zowel academici als filmfans heel uiteenlopende aspecten van film en televisie aan. Hoe kunnen die video essays een volwaardig en autonoom alternatief worden voor de klassieke vormen van denken over de audiovisuele kunsten? David Verdeure (Filmscalpel) verzamelt een dik dozijn video essays die interessante - en nieuwe - wegen bewandelen en bekijkt de plek die het video essay inneemt in het landschap van de hedendaagse filmkritiek.

18/10 - 9:30 - Le Marquis de Wavrin, du manoir à la jungle - Grace Winter (regisseur), Juliana Froehlich (cinema & visual arts researcher en critic) en Gustav Racy (anthropologist & researcher of visual culture), beiden doctoraatsstudenten aan de Universiteit Antwerpen.

19/10 - 9:30 - Battle of the Sexes - Prof. Piet Bracke (Vakgroep Sociologie)
Professor Piet Bracke behandelt sociale stratificatie en genderongelijkheid.

20/10 - 9:30 - The Reagan Show - Prof. Sarah Van Leuven (Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen - Vakgroep Communicatiewetenschappen)
Professor Sarah Van Leuven gaat dieper in op de relatie tussen politiek en media. We analyseren wie toegang krijgt tot de media vanuit politiekwetenschappelijk en communicatiewetenschappelijk perspectief. We baseren ons op het boek van Gadi Wolfsfeld (Making Sense of Media & Politics, 2011) en vertrekken vanuit 5 centrale principes aan de hand waarvan we kunnen voorspellen welke politieke actoren media-aandacht zullen krijgen en welke niet, hetgeen we zullen illustreren aan de hand van de film 'The Reagan Show'.

Credits

Meer info

Technical Specs

Online communicatie door Lavagraphics