World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Kies je dag:
Tokyo monogatari
Gearchiveerd: Tokyo monogatari - Tokyo monogatari (1953)

regisseur: Yasujiro Ozu

componist: Takanobu Saitô

Gearchiveerd

Indringende observatie van de vervreemding tussen grootouders die op het platteland wonen en hun stadse kinderen en kleinkinderen in Tokio. Wanneer het bejaarde echtpaar naar de stad komt, blijken de kinderen zo druk met zichzelf en hun levens dat ze geen tijd voor hun ouders hebben. Een van Ozu's meest dramatische films prijkt hoog op de lijstjes beste films aller tijden.
Het diep ontroerende Tokyo Story is een indringende kijk op de sociale mores in naoorlogse Tokio en is zonder twijfel een van de grootste meesterwerken uit de geschiedenis van de cinema. Een oud echtpaar bezoekt hun volwassen kinderen in het bruisende Tokio, maar ziet zich tot hun stille verdriet geconfronteerd met een generatieconflict.
Ozu onderzoekt de immer complexe ouder-kindrelatie op zijn gebruikelijke delicate wijze. In Ozu’s typische kalme tempo worden belangrijke gebeurtenissen vaak niet direct getoond, maar pas later via dialogen onthuld. Zo worden de treinreizen naar en vanuit Tokio niet in beeld gebracht. Ook kenmerkend voor Ozu is het gebruik van een laag camerastandpunt waarbij de camera bijna niet beweegt. Ozu’s vaste acteurs Chishu Ryu en Setsuko Hara leveren zoals altijd indrukwekkend acteerwerk af.

Credits

regisseur: Yasujiro Ozu
componist: Takanobu Saitô
producent: Takeshi Yamamoto

productiehuis: Shôchiku Eiga

Meer info

Land: Japan
jaar: 1953

Technical Specs

Andere festival films van regisseur Yasujiro Ozu

2016:Ciné-concert: Gosses de Tokyo
1979:Aki by yori
Online communicatie door Wisefools