World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Kies je dag:
Thelma
Gearchiveerd: Thelma (2017)

regisseur: Joachim Trier

componist: Ola Fløttum
Met: Eili Harboe, Kaya Wilkins, Ellen Dorrit Petersen, e.a.

Gearchiveerd
duur: 116 minuten
Romantisch, Mysterie

Officiële Selectie - In Competitie
Film Fest Gent - Thelma

Met zijn Engelstalige debuut 'Louder Than Bombs' (2015) zorgde Joachim Trier voor het eerst in 36 jaar dat een Noorse film nog eens de officiële selectie van Cannes haalde. Toch trok hij voor de opnames van opvolger 'Thelma' opnieuw naar zijn thuisland Noorwegen, het decor waartegen hij eerder al zijn eigenzinnige karakterportretten 'Reprise' (2006) en 'Oslo, August 31st' (2011) schetste. Maar in plaats van een terugkeer naar een vertrouwde omgeving kiest Trier er met zijn vierde langspeler voor om nieuwe terreinen te verkennen. Zo verruilt hij de realistische en personage-georiënteerde aanpak die zijn ouder werk typeert voor een sterk plot-gedreven en bovennatuurlijk verhaal over de strijd van de jonge Thelma (Eili Harboe) tegen haar familie en haar eigen gevoelens.

"Terwijl in de meeste genrefilms vrouwen in een slachtoffer- of bijrol worden gecast, kiest Trier met Thelma voor een sterke ingetogen vrouw."

Tijdens de wereldpremière op het Norwegian International Film Festival viel die koerswijziging van Trier en diens vaste scenarist Eskil Vogt alvast in de smaak. De jury lauwerde de visuele thriller niet alleen omdat het "een originele en aangrijpende genrefilm is die zich zeer bewust is van zijn filmhistorische wortels", maar ook omdat ze uitblinkt in het bespelen van uitgesproken Scandinavische motieven en symboliek. Dat Trier een realistische thematiek mixt met elementen uit oude Noorse sprookjes, klassieke horrorcinema en genrefilms moet alvast meegespeeld hebben in die beslissing. Zo noemde hij Brian De Palma's 'Carrie' (1976), David Cronenbergs 'The Dead Zone' (1983) en de esoterische exploitation-erotiek van George A. Romero's 'Season of the Witch' (1973) belangrijke inspiratiebronnen. Je moet maar naar het titelpersonage kijken om te weten waarom. Terwijl in de meeste genrefilms vrouwen in een slachtoffer- of bijrol worden gecast, kiest Trier met Thelma voor een sterke ingetogen vrouw die - net zoals Carrie - stilaan haar eigen bovennatuurlijke krachten ontdekt wanneer ze van het platteland naar Oslo trekt om er te studeren. Als haar conservatieve en bemoeizuchtige familie haar flirtpartijen met een andere vrouw afkeurt, wellen er ongekende krachten in haar op. Dankzij een bijzondere mix van coming of age, horror- en thrillerelementen levert de Noorse meestercineast met 'Thelma' zijn meest gedurfde en fascinerende film tot op heden af. (J.D.B.)

FFG Daily Talkies met Joachim Trier (onder voorbehoud)
Op dinsdag 19 oktober is regisseur Joachim Trier de centrale gast tijdens de Film Fest Gent Daily Talkies, lees hier meer.

Credits

regisseur: Joachim Trier
componist: Ola Fløttum
producent: Thomas Robsahm
scenario: Eskil Vogt
montage: Olivier Bugge Coutté
fotografie: Jakob Ihre

productiehuis: Motlys

Meer info

dialoog: Noors
ondertitels: Nl/Fr ond.
Land: Noorwegen - Frankrijk - Denemarken - Zweden
jaar: 2017

Officiële site

Filmografie

JOACHIM TRIER (1974): Pietà (1999, short), Still (2001, short), Proctor (2002, short), Reprise (2006), Oslo, August 31st (2011), Louder Than Bombs (2015), Thelma (2017).

Technical Specs

formaat: DCP

Andere festival films van regisseur Joachim Trier

2015:Louder Than Bombs
2011:Oslo, August 31st
2002:Procter

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -

In samenwerking met


Supported by
Online communicatie door Wisefools