World soundtrack awards
 
The Wild Pear Tree
Gearchiveerd: The Wild Pear Tree - Ahlat Agaci (2018)

regisseur: Nuri Bilge Ceylan

Met: Dogu Demirkol, Murat Cemcir, Bennu Yildirimlar, e.a.

Gearchiveerd
duur: 188 minuten
Drama

Officiële Selectie - In Competitie

OPGELET: De film is Engels ondertiteld en niet Nederlands, zoals aangekondigd in de Knack Focus Programmagids.

Vier jaar nadat de Turkse regisseur Nuri Bilge Ceylan in Cannes de Gouden Palm won met 'Winter Sleep', keerde hij deze lente terug naar de Azurenkust met 'The Wild Pear Tree'. Dat de film daar door de jury onder leiding van Cate Blanchett volledig over het hoofd is gezien, mag beschouwd worden als een serieuze smet op het palmares. Ceylans achtste langspeelfilm mag namelijk gerust tussen zijn allerbeste werk als 'Once upon a Time in Anatolia' en 'Three Monkeys' staan.

'The Wild Pear Tree' draait om Sinan, pas afgestudeerd als leraar, maar vooral een schrijver in spe die erop gebrand is om zijn eerste roman te publiceren. Geldgebrek drijft hem terug naar zijn geboortedorp en het disfunctionele gezin waarin hij is opgegroeid. Dit gaat gebukt onder de gokverslaving van de pater familias die volgens Sinan "voortdurend in gevecht is met de absurditeiten van het leven." De jonge kerel beschouwt zijn buren als boeren (en dat is niet als compliment bedoeld) en hekelt dat iedereen behekst lijkt door geldhonger. Hij voelt zich intellectueel superieur tegenover zijn dorpsgenoten en bezit daarenboven het irritante trekje om dat voortdurend te laten voelen. Maar Sinan ligt vooral in de knoop met zichzelf. In zijn vader en diens verschrompelde ambities ziet hij een toekomstbeeld dat hij absoluut wil vermijden.

'Winter Sleep' was een keerpunt in de carrière van Ceylan: de film bevatte naar zijn norm opvallend veel dialoog en was onmiskenbaar beïnvloed door het mild weemoedige en goedmoedig ironische werk van de Russische meester Anton Tsjechov. Een mooi staaltje van zulke ironie vinden we ook in 'The Wild Pear Tree': Sinans dorp ligt in de schaduw van Çanakkale, de stad die het dichtst bij het oude Troje ligt en de plek ook waar veertien jaar geleden 'Troy' ingeblikt werd. Het reuzenpaard uit die Hollywoodfilm is ondertussen een van de toeristische attractiepolen van de stad.

Gefilmd in luisterrijke breedbeeldcomposities met prachtige visuele patronen en een fascinerend spel met kleuren is 'The Wild Pear Tree' een lust voor het oog. Het is tevens een rijke bespiegeling over opgroeien, volwassenheid en de consequenties die daarmee gepaard gaan. Maar het is bovenal een emotioneel rijk geschakeerd portret van een zoekende ziel, een man verscheurd tussen idealen en de werkelijkheid. (C.V.)

Credits

regisseur: Nuri Bilge Ceylan
producent: Zeynep Özbatur Atakan
scenario: Akin Aksu, Ebru Ceylan, Nuri Bilge Ceylan
montage: Nuri Bilge Ceylan
fotografie: Gökhan Tiryaki
geluid: Andreas Mücke-Niesytka

productiehuis: Memento Production

Meer info

dialoog: Turks
ondertitels: Eng ond.
Land: Turkije - Macedonië - Frankrijk - Duitsland - Bosnië - Herzegovina
jaar: 2018

Filmografie

NURI BILGE CEYLAN (1959): Koza (1995, short), The Town (1997), Clouds of May (1999), Distant (2002), Climates (2006), Three Monkeys (2008), Once Upon a Time in Anatolia (2011), Winter Sleep (2014), The Wild Pear Tree (2018).

Technical Specs

formaat: DCP
kader: 1:2,39

Andere festival films van regisseur Nuri Bilge Ceylan

2011:Once Upon A Time In Anatolia
2003:Uzak
2000:Clouds of May
1998:The Small Town (Kasaba)

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Wisefools