World soundtrack awards
The Selfish Giant
Gearchiveerd: The Selfish Giant (2013)

regisseur: Clio Barnard

componist: Harry Escott
Met: Conner Chapman (Arbor), Shaun Thomas (Swifty), Sean Gilder (Kitten), Lorraine Ashbourne (Mary), Ian Burfield (Mick Brazil), Steve Evets (Price Drop Swift), Siobhan Finneran (Mrs. Swift), Ralph Ineson (Johnny Jones), Rebecca Manley (Michelle 'Shelly' Fenton), Rhys McCoy (Daniel), e.a.

Gearchiveerd
duur: 91 minuten
Geschikt voor kinderen , Drama, Coming-of-age

Officiële Selectie - In Competitie

Zeggen dat de nieuwste film van de Britse cineaste Clio Barnard in de smaak viel bij de internationale pers is een understatement. Met The Selfish Giant - door de verzamelde critici bejubeld als 'hauntingly perfect' en 'jarredly moving' - oogstte Barnard unaniem lof. De film sleepte op het jongste filmfestival van Cannes het Europa Cinemas Label voor beste Europese film in de wacht. Daarmee bevestigt Barnard haar groeiende reputatie als een van de beste Britse regisseurs van het moment. Het gelijknamige kortverhaal van Oscar Wilde, waarop de film losjes gebaseerd is, is Barnard's perfecte alibi om een ontroerend en bikkelhard outsiderportret te verfilmen, waarin ze de brutaliteit van het dagelijks leven in de Britse achterbuurten naar het witte doek omzet. Het door hoogspanningskabels gedomineerde Bradford is het postindustriële landschap waarin we de door hun school geschorste jongens Arbor en Swifty volgen, die ondanks hun benarde situatie onvoorwaardelijk bevriend raken. Met paard en kar trekken de twee rond en verzamelen ze afval en ijzerwaren, die ze inruilen voor een appel en een ei. Ze geraken al snel in de ban van de cynische ijzerhandelaar Kitten, die hen een baantje aanbiedt als jockey bij illegale paardenraces. Het is wanneer Arbor het criminele karakter van Kitten begint over te nemen, dat het duo langzaamaan uit elkaar wordt gedreven en de film op een tragische climax afstevent. Met zijn pastorale landschappen en working classthema's oogt The Selfish Giant schatplichtig aan de sociaalrealistische drama's van eminente Britse collega's als Ken Loach, Sean Meadows en Andrea Arnold. Een meesterzet bleek evenwel de casting van onervaren acteertalent: zowel de 13-jarige Connor Chapman (Arbor) als de 15-jarige Shaun Thomas (Swifty) slagen erin ongedwongen en energieke vertolkingen neer te zetten die nog lang blijven nazinderen.

CLIO BARNARD

Drie jaar geleden maakte Clio Barnard een meer dan geslaagd debuut met 'The Arbor' (Film Fest Gent 2010), een experimentele documentaire over de Britse toneelschrijfster Andrea Dunbar. Daarvoor maakte Barnard twee jaar lang geluidsopnamen met de mensen uit Dunbars naaste omgeving. Maar in plaats van het opnamemateriaal als inspiratie voor een reguliere documentaire te gebruiken, liet Barnard haar acteurs lipsyncen op de geluidopnamen. 'The Arbor' sleepte tal van prijzen in de wacht, wat maakte dat de verwachtingen voor haar follow-up film hooggespannen waren. Dat Barnard ervoor koos om in 'The Selfish Giant' een van de hoofdpersonages Arbor te dopen, kan geïnterpreteerd worden als een verwijzing naar haar eigen debuutfilm, maar ook als een referentie naar Wilde's kindersprookje.

Credits

regisseur: Clio Barnard
componist: Harry Escott
producent: Tracy O'Riordan
scenario: Clio Barnard
montage: Nick Fenton
fotografie: Mike Eley
geluid: Tim Barker

productiehuis: BFI - National Film And Television Archive

Meer info

ondertitels: Ned/Fr ond.
land: Verenigd Koninkrijk
jaar: 2013

Filmografie

CLIO BARNARD (1965): Lambeth Marsh (2000, documentary short), Random Acts of Intimacy (2002, TV short), Flood (2003, short), The Arbor (2010, documentary), The Selfish Giant (2013)

Technical Specs

formaat: DCP

Andere festival films van regisseur Clio Barnard

2010:Arbor, The
Online communicatie door Lavagraphics