World soundtrack awards
 
The Nest
Gearchiveerd: The Nest (2020)

regisseur: Sean Durkin

componist: Richard Reed Parry
Met: Jude Law, Carrie Coon, Adeel Akhtar, e.a.

Gearchiveerd
duur: 107 minuten
Drama

Officiële Selectie - In Competitie
Film Fest Gent - The Nest

Last van verpletterende verwachtingen heeft Sean Durkin duidelijk niet. Negen jaar nadat de Canadese filmbelofte voor zijn debuut Martha Marcy May Marlene - een kil psychologisch drama over een voormalig sektelid dat weer aansluiting zoekt bij haar familie - gelauwerd werd op het Sundance Festival en hij door jubelende internationale critici tot toptalent werd gepromoveerd, bewijst hij dat die eerste indruk helemaal correct was. Met The Nest, een even broeierig als koel familiedrama dat deels op zijn eigen leven is gebaseerd, toont Durkin immers dat hij de afgelopen jaren zowel als schrijver en als cineast verder gerijpt is.

In zijn langverwachte tweede film zoomt Durkin op het gezin van Rory (Jude Law) - "een arm kind dat zich rijk wil voordoen" volgens zijn vrouw Allison (Carrie Coon) - dat midden jaren '80 van de VS Naar Groot-Brittannië trekt omdat Rory er een groot landgoed en een nog grotere jobopportuniteit heeft gevonden. Met zijn observerende camera registreert Durkin welke impact deze transatlantische verhuis op het gezin heeft en onderzoekt hij hoe Rory's obsessie met status en succes voor diepe scheuren in het familiale weefsel zorgt.

Variety vergeleek The Nest met Stanley Kubricks meesterwerk The Shining omdat Durkins drama handelt over de "psychologische tol die een familie moet betalen voor het destructieve ego van haar egoïstische vader". Ook de mysterieuze mansion voedt die spannende Kubrick-vergelijking. Durkin speelt namelijk erg slim met genreconventies van horror en drama waardoor Rory's luxueuze stulpje het ene moment als een horrorhuis voelt, het andere als een familiegevangenis. Die unheimische sfeer wordt nog extra aangewakkerd door de afstandelijke fotografie van Mátyás Erdély, de Hongaarse cameraman die eerder Durkins Britse thrillerreeks Southcliffe (2013) op smaak bracht en de Holocaust tastbaar maakte met gruwelijk long shots in Son of Saul (2015), maar ook door de eerste filmscore van Arcade Fire-muzikant Richard Reed Parry. Deze Canadese multi-instrumentalist maakte voor dit singuliere drama een benauwende soundtrack die bestaat uit ongemakkelijke stiltes, droeve strijkers en krakende refreinen die zo uit een psychologische thriller uit de seventies lijken gevlucht.

Met The Nest, een even broeierig als koel familiedrama, toont Durkin dat hij de afgelopen jaren zowel als schrijver en als cineast verder gerijpt is.

Credits

regisseur: Sean Durkin
componist: Richard Reed Parry
producent: Ed Guiney, Andrew Lowe, Christina Piovesan, Rose Garnett, Amy Jackson, Derrin Schlesinger
scenario: Sean Durkin
montage: Matthew Hannam
fotografie: Mátyás Erdély

productiehuis: BBC Films

Meer info

dialoog: Engels
ondertitels: Nl/Fr ond.
Land: Canada - - Verenigd Koninkrijk
jaar: 2020

Filmografie

SEAN DURKIN: Doris (2006, short), Mary Last Seen (2010, short), Martha Marcy May Marlene (2011), Southcliffe (2013, TV), The Nest (2020)

Technical Specs

formaat: DCP
kader: 1:1,85

Andere festival films van regisseur Sean Durkin

2011:Martha Marcy May Marlene

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Wisefools