World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Kies je dag:
The Mustang
Gearchiveerd: The Mustang - Nevada (2019)

regisseur: Laure de Clermont-Tonnerre

componist: Jed Kurzel
Met: Matthias Schoenaerts, Bruce Dern, Jason Mitchell, Gideon Adlon, e.a.

Gearchiveerd
duur: 96 minuten
Drama

Gala Premières en speciale evenementen
Film Fest Gent - The Mustang

"Ik kan niet goed met mensen om", zegt Roman (Matthias Schoenaerts) tegen de psycholoog als hij na lange tijd weer uit de isoleercel mag. Daar is geen woord van gelogen. De kaalgeschoren bajesklant uit zich makkelijker met geweld dan met woorden, een eigenschap die hem een baantje als strontschepper oplevert. Tussen de wilde paarden die ze in het afgelegen cachot in Nevada africhten - een programma waarmee gevangenissen iets aan de fors toenemende mustangpopulatie in de VS willen doen - voelt de getormenteerde ziel zich beter dan tussen mensen. Als hij op een dag een losgeslagen hengst moet kalmeren, ontdekt hij een zielsverwant. Kunnen ze elkaar temmen?
Hoewel dit een vreemd verhaal lijkt voor een Française die voor haar langspeeldebuut naar de VS trok, vermengt regisseur Laure de Clermont-Tonnerre Amerikaanse oergenres als de gevangenisfilm en western soepel met haar Europese filmtaal en fascinatie voor (therapie)dieren. In haar Sundance-kortfilm 'Rabbit' zoomde ze vijf jaar geleden reeds in op een vrouwelijke gedetineerde die in haar cel een konijn moest verzorgen, in de hoop dat het dier haar tot inzicht zou brengen en ze haar leven uiteindelijk weer kon oppakken.
In dit langspeelfilmdebuut dat het midden houdt tussen Chloé Zhao's 'The Rider' en Frank Darabonts 'The Shawshank Redemption' volgt de Clermont-Tonnerre nu een gelijkaardig pad, alleen scherpt ze de 'gevangene vs. dier'-premisse verder aan met spaarzamere dialogen, intensere vertolkingen, nog meer opgepotte woede en een woestijn. De leegte van de Mojave Desert is immers de ideale plek voor een overpeinzende film over iemand die worstelt met zichzelf en de wereld. Zo'n 'stille waters, diepe gronden'-rol is natuurlijk op het lijf van Matthias Schoenaerts geschreven. Overal wordt de 'Rundskop'-acteur geprezen om zijn 'zachtjes verschroeiende vertolking die je daar treft waar het pijn doet'. Sommigen noemen het zijn beste rol ooit.
Ook een andere Belg maakt een goede beurt: Ruben Impens. Zijn evocatieve fotografie doopt Clermont-Tonnerre's debuut immers in een verschroeiend sfeertje waardoor 'The Mustang' geleidelijk uitgroeit tot een poëtisch drama dat naar een intense finale toewerkt waarbij niemand het droog houdt.

De leegte van de Mojave Desert is de ideale plek voor een overpeinzende film over iemand die worstelt met zichzelf en de wereld. Zo'n 'stille waters, diepe gronden'-rol is op het lijf van Matthias Schoenaerts geschreven.

Credits

regisseur: Laure de Clermont-Tonnerre
componist: Jed Kurzel
producent: Adrian Politowski, Alain Goldman, Cédric Iland, Catherine Morisse
scenario: Brock Norman Brock & Laure de Clermont-Tonnerre
montage: Géraldine Mangenot
fotografie: Ruben Impens

productiehuis: Nexus Factory

Meer info

dialoog: Engels
ondertitels: Nl/Fr ond.
Land: Frankrijk - België - Verenigde Staten
jaar: 2019

Filmografie

LAURE DE CLERMONT-TONNERRE: Atlantic Avenue (2013, short), Rabbit (2014, short), Demain si j'y suis (2016, TV series), The Mustang (2019).

Technical Specs

formaat: DCP
kader: 1:1,66
Online communicatie door Wisefools