VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
The Missing Picture
Gearchiveerd: The Missing Picture - L'image manquante (2013)

regisseur: Rithy Panh

componist: Marc Marder
Met: Randal Douc (verteller)

Gearchiveerd
duur: 90 minuten
On the Edge , Documentaire, Historisch

Officiële Selectie - In Competitie
Film Fest Gent - The Missing Picture

De hoogste prijs in de Un Certain Regard-nevensectie op het Filmfestival van Cannes ging dit jaar naar de Cambodjaanse documentaire 'The Missing Picture'. Daarin evoceert Rithy Panh zijn kindertijd toen hij als dertienjarige voor de mannen van Pol Pot slavenarbeid moest verrichten. Op 17 april 1975 bezetten de communistische troepen van de Rode Khmer de Cambodjaanse hoofdstad. Ze installeerden een dictatuur van angst en meedogenloze onderdrukking. Burgers werden ondergebracht in werkkampen, individuen werden letterlijk nummers, martelingen en executies waren de gangbare strafmaat voor iedereen die tegen het partijbeleid inging. Verwacht geen gereconstrueerde interviews met daders en slachtoffers, zoals in Panh's eerdere films 'S21: The Khmer Rouge Killing Machine' en 'Duch, Master of the Forges of Hell', waarmee hij zich ontpopte als 's werelds allereerste filmische chroniqueur van de gruweldaden van de Rode Khmer. Zelfgemaakte kleifiguurtjes van beeldhouwer Sarith Mang, diorama's en found footage-archiefbeelden zijn de 'missing pictures' waarmee Panh verslag doet van zijn jeugd en de ervaringen van zijn familie die werd omgebracht tijdens de Cambodjaanse gruweltijd. Voor zijn meest persoonlijke en autobiografische film tot nog toe móest Panh de beelden wel zelf creëren, want behalve propaganda van de Khmer - zoals georkestreerde documentaires waarin ze hun overwinningen aan het volk laten zien - bestaan er immers geen beelden van het onmenselijke lijden waarin het regime de burgers stortte. Honderden kleifiguurtjes staan bevroren in landschappen waar de camera overheen dwaalt, als stille getuigen. Hun collectieve hopeloosheid wordt ondersteund door een bittere voice-over - gebaseerd op teksten uit Pahns boek 'The Elimination' - en een beklijvende strijkerscore van Marc Marder.

RITHY PANH

De in Frankrijk wonende Rithy Panh is zowat het cinematografische geweten van Cambodja. Hij brak in 2003 door met 'S21, The Khmer Rouge Killing Machine', waarin hij de getuigenissen filmde van voormalige gevangenen en bewakers uit een strafkamp van de Rode Khmer. In 'Paper Cannot Wrap up Embers' gaf hij dan weer met het grootst mogelijke respect een stem aan een paar van de dertigduizend vrouwen die vastzitten in de bordelen van de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. Jonge vrouwen getuigen over hun uitzichtloze situatie, druggebruik, mishandeling, abortus en het aidsgevaar. Panh won met dat portret de prijs voor beste documentaire op de European Film Awards van 2007. Naast regisseren, produceert Panh ook documentaires, waaronder het tijdens IDFA 2012 bekroonde 'Red Wedding' van Lida Chan en Guillaume Suon.

Credits

regisseur: Rithy Panh
componist: Marc Marder
producent: Catherine Dussart
scenario: Christophe Bataille & Rithy Panh
montage: Rithy Panh & Marie-Christine Rougerie
fotografie: Prum Mesa
geluid: Mathias Bouffier

productiehuis: Catherine Dussart Productions

Meer info

ondertitels: Ned/Eng ond.
land: Frankrijk - Cambodja
jaar: 2013

Filmografie

RITHY PANH (1964): Site 2 (1989, documentary), Cinéma de Notre Temps (1990, TV series documentary), Cambodia, Entre Guerre et Paix (1991), Neak Sre (1994), Bophana, une Tragédie Cambodgienne (1996, documentary), Lumière sur un Massacre (1996, TV series), One Evening after the War (1998), The Land of the Wandering Souls (2000, documentary), Que la Barque se brise, que la Jonque s'entrouve (2001), Wide Angle (2002, TV series documentary), S21: The Khmer Rouge Death Machine (2003, documentary),… Toon meer

Technical Specs

formaat: DCP

Andere festival films van regisseur Rithy Panh

2007:Papier ne peut pas envelopper la braise, le
2005:Artistes du thÉÂtre brÛlÉ, les
2004:Gens d'angkor, les
Online communicatie door Lavagraphics