World soundtrack awards
Kies je dag:
The Lunchbox
Gearchiveerd: The Lunchbox (2013)

regisseur: Ritesh Batra

componist: Max Richter
Met: Irrfan Khan (Saajan Fernandez), Nimrat Kaur (Ila), Nawazuddin Siddiqui, Denzil Smith (Mr. Shroff), Bharati Achrekar, Nakul Vaid, e.a.

Gearchiveerd
duur: 104 minuten
Drama, Familiefilm

Gala Premières en speciale evenementen

Ritesh Batra toont met dit lowbudgetpareltje uit India, tevens zijn langspeeldebuut, dat de Indiase film méér is dan Bollywood en Hindicinema. 'The Lunchbox' is gedrenkt in een magisch-realistisch atmosfeertje, maar weet vooral indruk te maken dankzij de sympathieke en intelligente vertolkingen. Een hartverwarmende feel-good film dus, die platgetreden gemeenplaatsen handig omzeilt. In de drukke straten van Mumbai zijn ongeveer 5000 dabbawallas actief. Zij zijn al sinds 1880 de lunchleveranciers die dagelijks tussen de 175.000 en 200.000 'brooddozen' met behulp van een complexe kleuren- en symbolencode van en naar de kantoren van hun hongerige echtgenoten brengen. Het feilloze systeem van de dabbawallas is zo stipt en efficiënt dat slechts één op alle zes miljoen lunchpakketten bij de verkeerde afzender terechtkomt. 'The Lunchbox' is het verhaal van zo'n foute levering. Huisvrouw Ila Vaid (Nimrat Kaur) bereidt erg bijzondere lunches voor haar afstandelijke man in de hoop zijn interesse terug te winnen, maar haar maaltijden worden afgeleverd bij Saajan Fernandez (Irrfan Khan uit 'Life of Pi'), een misantropische weduwnaar die op het punt staat met pensioen te gaan. Terwijl de lunchbox over en weer gaat ontspint zich tussen de twee eenzame zielen een romantische correspondentie - een soort Indische variant op '84 Charing Cross Road' - die hen de harde dagdagelijkse realiteit van Mumbai doet vergeten.

Credits

regisseur: Ritesh Batra
componist: Max Richter
producent: Anurag Kashyap
scenario: Ritesh Batra
montage: John F. Lyons
fotografie: Michael Simmonds
geluid: Markus Krohn

productiehuis: DAR Motion Pictures

Meer info

ondertitels: Ned/Fr ond.
land: India - Frankrijk - Duitsland - Verenigde Staten van Amerika
jaar: 2013

Officiële site

Filmografie

RITESH BATRA: The Morning Ritual (2008, short), Gareeb Nawaz's Taxi (2010, short), Café Regular, Cairo (2012, short), The Lunchbox (2013)

Technical Specs

formaat: DCP
Online communicatie door Lavagraphics